Solstrålene gjør deg fortere sliten

Det er ikke bare varmen og luftfuktigheten som påvirker deg under treningen om sommeren. Solstrålenes styrke spiller også inn, og nå har forskere målt hvor stor effekt de har.

23. mai 2019

Du kjenner sikkert følelsen av at treningen virker ekstra hard når det ikke bare er varmt, men solen i tillegg steker fra skyfri himmel. Nå har et japansk-britisk forsøk vist hvor mye langdistanseutøveres prestasjon blir påvirket når det er full styrke fra solen under treningen.

I forsøket skulle en gruppe testpersoner gjennomføre fire makstester på spinningsykkel. Temperaturen var alltid 30 grader og luftfuktigheten 50 prosent, men de kunstige solstrålene varierte mellom 0 watt/m² (tilsvarende natt), 250 watt/m² (tykt skydekke), 500 watt/m² (tynt skydekke) og 800 watt/m² (sol fra klar himmel).

Jo høyere solstråling forsøkspersonene ble utsatt for, desto kortere tid orket de å sykle. Forsøket viser at det ikke er nok å sjekke termometeret og luftfuktigheten når du forbereder deg på trening i sommerheten. Skydekket har også stor innflytelse.

Så mye daler prestasjonen i solskinn

Forsøkspersonene skulle sykle til utmattelse i et laboratorium hvor temperaturen var 30 grader og luftfuktigheten 50 prosent. De kjørte fire tester under lamper som ga ulik kunstig solstråling. I gjennomsnitt måtte testpersonene gi seg etter henholdsvis:

  • 0 watt/m2 (natt): 46 min.
  • 250 watt/m2 (tykt skydekke): 43 min.
  • 500 watt/m2 (tynt skydekke): 30 min.
  • 800 watt/m2 (sol fra klar himmel): 23 min.

Source #European Journal of Applied Physiology.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: