Kvinne klar for trappetrening
© iStock

Sprint i trapper er den perfekte turbotrening

Små, knallharde løpeturer i trappa, kan gjøre underverker for kondisen, viser ny forskning. Vi har satt sammen et trappetreningsprogram som bare tar 10 minutter.

20. juni 2018 av Redaksjonen

En trapp kan være redningen, hvis du har det for travelt for lange treningsøkter. For når du beiner opp trappene, fyker pulsen lynraskt i været, og noen få hurtige trappespurter er nok til å bedre kondisjonen. Faktisk kan treningen gjøres unna på 10 minutter, inkludert oppvarming og nedtrapping.

Amerikanske forskere rekrutterte 31 kvinner som hadde en stillesittende livsstil. De ble satt til å teste to forskjellige treningsprogrammer. Det ene besto av 20 sekunders intensive spurter opp en trapp, og det andre av 60 sekunders intervaller opp og ned en trapp.

Deltakerne trente tre ganger i uka, så deres ukentlige tidsforbruk var bare 30 minutter til sammen. Likevel hadde deltakerne i begge gruppene etter seks ukers trening forbedret kondisjonen markant.

Forskerne understreker at trappeintervaller er en effektiv og tidsbesparende form for trening, som man kan gjøre hjemme, etter jobb eller i lunsjpausen.

Sagt med andre ord: Nå finnes det ikke lenger noen unnskyldning for ikke å få trent.

Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise

Trappe-trening på 10 min.

Lang trapp

  • Varm opp i 2 minutter.
  • Gjennomfør 3 spurt-
  • intervaller à 20 sekunder opp trappa, der du gir full gass. Ta 2 minutters pause mellom hvert intervall, der du går stille og rolig ned igjen.
  • Avslutt med 3 minutters rolig jogg.

Kort trapp

  • Varm opp i 2 minutter.
  • Gjennomfør 3 intervaller à 60 sekunder, der du løper opp og ned en trapp mellom to etasjer uten pause. Spurt på vei opp, og løp ned i valgfritt tempo. Etter 60 sekunder tar du 1 minutts pause.
  • Avslutt med 3 minutters rolig jogg.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: