Strekkøvelser - bortkastet tid eller helt nødvendig?

Er du blant dem som ikke gidder å bruke tid på å strekke ut etter trening? Det behøver i så fall ikke å være opphav til dårlig samvittighet.

28. september 2010

Forskere over hele verden har nemlig store problemer med å dokumentere at strekkøvelser før trening virker skadeforebyggende. De kan heller ikke påvise at strekkøvelser etter trening fører til mindre muskelverk i dagene etter.

Så hva skal vi med de kjedelige strekkøvelsene? Svaret er at vi ikke bør gjøre dem nærmest automatisk, men gjerne i forbindelse med bestemte treningsformer.

Strekkøvelser gir nemlig økt bevegelighet like etter at du har utført dem. Virkningen er forholdsvis kortvarig og ser ut til å forsvinne helt i løpet av en times tid.

Likevel er den økte smidigheten en klar fordel innen aktiviteter der du ofte strekker deg, for eksempel fotball, håndball og kampsport. Retningsendringer, raske bevegelser og uventede dytt er en hard belastning for muskler, sener og ledd, og i disse tilfellene kan antakelig økt smidighet bidra til å redusere noen av skadene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: