Mand i sportstøj løfter håndvægt, styrketræning, en mand, fritlagt, glad, halvtotal

10 gode grunner til å drive styrketrening

Så skal vi gi deg alle de andre grunnene til å løfte jern.

5. mai 2010 av Camilla De Thiersant

Bortsett fra at det er gunstig for vekten og benbygningen og et effektivt middel mot ryggsmerter, hjelper styrketrening mot hodepine, sykdom og skader.

  • Du holder vekten fordi større muskler øker forbrenningen Forbrenningen øker for hver kilo muskler du legger på deg - selv når du sover. Med alderen er dette noe du får stadig større nytte av hvis du vil holde deg slank og i god form. Allerede før du fyller tretti, begynner det nemlig å gå utforbakke med hvilestoffskiftet. Deretter vil du oppleve en reduksjon i forbrenningen på mellom to og fem prosent per tiår, med mindre du finner en motstrategi - og styrketrening er en genial løsning.

  • Du blir en bedre løper Løpere kan forbedre sin løpeøkonomi ved hjelp av styrketrening. Etter kort tid vil du merke at du løper både raskere og lenger med et lavere energiforbruk hvis du legger inn tre økter med hard styrketrening per uke i treningsprogrammet. En gruppe rutinerte løpere forbedret sin løpeøkonomi med mellom åtte og ti prosent etter ti ukers styrketrening, ifølge en analyse fra University of Alabama. Omregnet blir det det samme som å redusere en maratontid på fire timer med 20-24 minutter.

  • Du lever lenger og øker livskvaliteten Forskning viser at muskelmasse og -styrke er de primære biomarkørene hos mennesker. Det betyr at muskelmassen er en avgjørende indikator på hvor gammel kroppen din er rent biologisk, og hvor raskt du eldes. Undersøkelser fra Tufts University i USA viser at hvis først muskelmassen reduseres, går stoffskifte, lungekapasitet og blodsukkertoleranse raskt samme vei, og også kolesteroltall og blodtrykk forverres. På den annen side kan du leve lenger og med bedre helse hvis du sørger for å bygge opp og vedlikeholde en solid muskelmasse.

  • Unngå hodepine og vondt i ryggen Har du tendenser til spenningshodepine og vondt i ryggen, er en tur på nærmeste treningssenter som regel den raskeste snarveien til en løsning på problemene. En veltrent overkropp betyr nemlig at du har en sterk støttemuskulatur rundt ryggsøylen og leddene, og det betyr en mer stabil kroppskjerne. Husk at du må trene både rygg- og magemusker, siden de til sammen fungerer nærmest som et naturlig korsett som effektivt støtter leddene i overkroppen og motvirker belastningsskader. Vekttrening er dessuten svært effektivt hvis det er nakken som skaper problemer. Man kan oppleve en reduksjon i kroniske nakkesmerter på hele 79 prosent etter bare ti uker med målrettet styrketrening av nakken i tyve minutter tre ganger i uken. Dette ifølge en undersøkelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark.

  • Styrketrening gir sterkere styrketrenin Det er en hard belastning for skjelettet å løfte vekter. Hver gang du driver styrketrening, oppstår det faktisk bitte små frakturer som skjelettet straks setter i gang og reparerer ved å produsere nytt benvev. Resultatet er at skjelettet blir sterkere og bentettheten høyere, hver gang du driver med styrketrening. På lang sikt beskytter dette mot benskjørhet senere i livet. Her og nå gjør et solid skjelett at du blir mer motstandsdyktig mot benbrudd i hverdagen, enten du løper, hopper eller blir utsatt for en stygg takling på fotballbanen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: