Sju myter om styrketrening

Her avliver vi de sju vanligste mytene om styrketrening.

16. august 2019 av Camilla de Thlersant

MYTE 1: Jeg er for gammel

FAKTA: Du blir aldri for gammel til styrketrening. Mennesket beholder evnen til å øke muskelstyrken gjennom hele livet. Mange menn tror at muskelstyrken automatisk reduseres fra 35-45-årsalderen, men det er ingen naturlov. 

Du mister riktig nok muskelfibre gradvis i årenes løp, men de som er igjen kan godt trenes opp og kompensere tapet. Det er først fra rundt 60-årsalderen at en egentlig, rent fysiologisk svekkelse setter inn. Grunnen til at mange menn mister muskelstyrke med alderen, er at de blir inaktive.

MYTE 2: Styrketrening er tidkrevende

FAKTA: Nei. Styrketrening er en av de minst tidkrevende treningsformene du kan drive med. Helt ned til tre ganger tyve minutter per uke er nok til å gi resultater. 

Størst fysisk virkning får du ved å trene mellom to og tre ganger per uke, og cirka 40-60 minutter av gangen. Det gir deg tid til å trene alle viktige muskelgrupper.

MYTE 3: Jeg blir treg av vekttrening

FAKTA: Tvert imot. Vekttrening med høy intensitet eller med eksplosive bevegelser forbedrer resultatene for løpere, syklister og andre fartsglade mosjonister. Ved å bygge opp sterke muskler, kan du reagere raskt når du skal sprinte eller øke treningsrytmen.

MYTE 4: Styrketrening i maskiner er best

FAKTA: Nervesystemet blir bortskjemt og dovent av å trene i maskiner. Maskinene gir fastlåste posisjoner og gjør dermed grovarbeidet for nervesystemet siden du slipper mange av de små korrigerende bevegelsene. Derfor får du mindre utbytte av trening i de litt for hjelpsomme maskinene.

MYTE 5: Jeg blir feit hvis jeg slutter å trene

FAKTA: Muskler og fett er to vidt forskjellige typer kroppsvev. Det er fysisk umulig for muskler å forvandle seg til fett, selv om du lett føler deg litt kvapsete når du slutter med styrketrening. 

Du blir utelukkende mindre fast å se på fordi muskelmassen reduseres, og fordi forholdet mellom fett og muskler endres. I tillegg reduseres hvilestoffskiftet i takt med at musklene blir mindre. 

Konsekvensen er at du lettere legger på deg, og særlig hvis du fortsetter å spise samme antall kalorier som du gjorde mens du var aktiv.

MYTE 6: Jo tyngre vekter, desto bedre

FAKTA: Nei, ikke nødvendigvis. Tunge vekter er optimale for å bygge svulmende muskler, men tunge vekter i seg selv øker ikke utholdenhet eller eksplosivitet. Derfor gjelder det å bygge opp programmet i forhold til hva du ønsker å oppnå med treningen. 

Vil du se ut som Schwarzenegger, bør du trene så tungt at du bare orker tre-fem repetisjoner per sett og ta korte pauser. Omvendt utvikler du primært utholdenheten hvis du trener med lettere vekter og 15-30 repetisjoner. 

De fleste mosjonister velger en vektklasse der de klarer åtte-tolv repetisjoner per sett. Det gir et balansert forhold mellom muskeltilvekst, styrke og utholdenhet.

MYTE 7: Jeg løper. Derfor bør jeg ikke styrketrene

FAKTA: Muskelmassen blir ikke tilstrekkelig utfordret av kondisjonstrening, som primært øker musklenes utholdenhet, og ikke muskelmassen. Hvis du i dag utelukkende fokuserer på kondisjonstrening, er styrketrening et nødvendig tillegg for å få en sterkere kropp. 

Husk å trene kondisjon og styrke på ulike dager.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: