7 myter om styrketrening

Her avliver vi de 7 vanligste mytene om styrketrening.

2. september 2018 av Camilla de Thlersant

MYTE 1: Jeg er for gammel

FAKTA: Du blir aldri for gammel til styrketrening. Mennesket beholder evnen til å øke muskelstyrken gjennom hele livet. Mange menn tror at muskelstyrken automatisk reduseres fra 35-45-års-alderen, men det er ingen naturlov. 

Du mister riktig nok muskelfibre gradvis i årenes løp, men de som er igjen kan godt trenes opp og kompensere tapet. Det er først fra rundt 60-årsalderen at en egentlig, rent fysiologisk svekkelse setter inn. Grunnen til at mange menn mister muskelstyrke med alderen, er at de blir inaktive.

MYTE 2: Styrketrening er tidkrevende

FAKTA: Nei. Styrketrening er en av de minst tidkrevende treningsformene du kan drive med. Helt ned til tre ganger tyve minutter per uke er nok til å gi resultater. 

Størst fysisk virkning får du ved å trene mellom to og tre ganger per uke, og cirka 40-60 minutter av gangen. Det gir deg tid til å trene alle viktige muskelgrupper.

MYTE 3: Jeg blir langsom av vekttrening

FAKTA: Tvert imot. Vekttrening med høy intensitet eller med eksplosive bevegelser forbedrer resultatene for løpere, syklister og andre fartsglade mosjonister. Ved å bygge opp sterke muskler, kan du reagere raskt når du skal sprinte eller øke treningsrytmen.

MYTE 4: Styrketrening i maskiner er best

FAKTA: Nervesystemet blir bortskjemt og dovent av å trene i maskiner. Maskinene gir fastlåste posisjoner og gjør dermed grovarbeidet for nervesystemet siden du slipper mange av de små korrigerende bevegelsene. Derfor får du mindre utbytte av trening i de litt for hjelpsomme maskinene.

MYTE 5: Jeg blir feit hvis jeg slutter å trene

FAKTA: Muskler og fett er to vidt forskjellige typer kroppsvev. Det er fysisk umulig for muskler å forvandle seg til fett, selv om du lett føler deg litt kvapsete når du slutter med styrketrening. 

Du blir utelukkende mindre fast å se på fordi muskelmassen reduseres, og fordi forholdet mellom fett og muskler endres. I tillegg reduseres hvilestoffskiftet i takt med at musklene blir mindre. 

Konsekvensen er at du lettere legger på deg, og særlig hvis du fortsetter å spise samme antall kalorier som du gjorde mens du var aktiv.

MYTE 6: Jo tyngre vekter, desto bedre

FAKTA: Nei, ikke nødvendigvis. Tunge vekter er optimale for å bygge svulmende muskler, men tunge vekter i seg selv øker ikke utholdenhet eller eksplosivitet. Derfor gjelder det å bygge opp programmet i forhold til hva du ønsker å oppnå med treningen. 

Vil du se ut som Schwarzenegger, bør du trene så tungt at du bare orker tre-fem repetisjoner per sett og ta korte pauser. Omvendt utvikler du primært utholdenheten hvis du trener med lettere vekter og 15-30 repetisjoner. 

De fleste mosjonister velger en vektklasse der de klarer åtte-tolv repetisjoner per sett. Det gir et balansert forhold mellom muskeltilvekst, styrke og utholdenhet.

MYTE 7: Jeg løper. Derfor bør jeg ikke styrketrene

FAKTA: Muskelmassen blir ikke tilstrekkelig utfordret av kondisjonstrening, som primært øker musklenes utholdenhet, og ikke muskelmassen. Hvis du i dag utelukkende fokuserer på kondisjonstrening, er styrketrening et nødvendig tillegg for å få en sterkere kropp. 

Husk å trene kondisjon og styrke på ulike dager.

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: