Allerede i denne alderen begynner du å miste muskelmasse

Vi mister muskelmasse med alderen. Det starter tidlig og det går raskt - heldigvis er det ting du kan gjøre for å unngå at du mister så mange kilo muskelmasse.

10. juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Vi har det antall muskler vi har, men det er stor forskjell på hvor stor muskelmasse vi har. Felles for alle er imidlertid at vi mister en del av muskelmassen med alderen - og det starter tidligere enn man umiddelbart kanskje skulle tro.

I denne alderen begynner du å miste muskelmasse

Allerede når man går inn i sitt tredje tiår vil man begynne å miste muskelmassen. Hvis man ikke gjør noe nevneverdig for å hindre denne utviklingen, så vil en voksen mann fra han er 30 år gjennomsnittlig miste cirka tre kilo muskelmasse per tiår. Det vil si at man som 60-åring har mistet hele ni kilo ren muskelmasse, hvis man ikke gjør noe aktivt for å unngå dette.

I tillegg til det åpenbare tap av muskler, så vil en inaktiv livsstil og nedbrutt muskelmasse og føre med seg nedsatt stoffskifte. Dette øker risikoen for blant annet overvekt og diabetes.

Slik unngår du å miste muskelmasse

For å unngå å miste muskelmasse ettersom du blir eldre, må du sette inn støtet på flere områder. Hverdagsvanene har stor betydning for hvor raskt kroppen din eldes, så det er derfor lurt å tenke over hva du spiser, når du spiser og hvor mye du trener og sover. Sørg derfor for å følge rådene under.

  • Få i deg godt med proteiner og fibre som metter og holder blodsukkeret stabilt

  • Sørg for å få nok D-vitamin, som bidrar til å opprettholde muskelmasse

  • Spis frukt og grønt - spesielt skallet er viktig

  • Sov mellom 7 og 8 timer hver natt

  • Styrk musklene med styrketrening

  • Proteiner fra myse er effektive mot tap av muskelmasse. Det får du via for eksempel melk, yoghurt og ost

Les mer om de klassiske feilene som koster deg muskelmasse.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: