En spotter i aksjon.

Åtte uttrykk bare styrkenerder forstår

Det vrimler av rare uttrykk og forkortelser på treningssenteret. Har du kontroll på hva de betyr?

14. oktober 2018 av Jesper U. Larsen

ROM

ROM er ikke noe du bestiller i baren. Det står for ‘range of motion’, det vil si hvor stort bevegelsesutslag du har i en øvelse. Full ROM betyr for eksempel at lårene kommer helt ned parallelt med gulvet i knebøy. 

Splitt 

Trener du hele kroppen hver gang heter det fullbody, mens i et splittprogram deler du opp kroppen (som regel i to eller tre) og trener forskjellige muskelgrupper på forskjellige dager. Splittprogrammer er verdt å vurdere hvis du trener mange dager i uka. 

Spotter 

En person som hjelper til med å løfte vektene hvis du plutselig stivner underveis. Det er lirt å ha en spotter hvis du skal løfte tungt i benkpress. 

Isolasjonsøvelse

En styrkeøvelse der du trener en eller få muskler (for eksempel biceps curls). Det er ikke dem du bør fylle opp programmet ditt med. Fokus bør være på flerleddsøvelser som knebøy, markløft og pull-ups som trener mange muskler på en gang. 

Guns

Ikke bli redd hvis du hører noen snakke om guns på senteret. Det er slang for biceps. 

Failure 

Å trene til failure betyr at du ikke klarer å løfte vekten mer. Det kalles også å trene til utmattelse. 

1RM

Står for ’one repetition max’. Din 1RM er altså den vekten du klarer å løfte en gang i en gitt øvelse. 

Broscience

Treningskunnskap som baserer seg på personlige historier og erfaringer, men som ikke har rot i vitenskapelige fakta. 

Vil du ha enda bedre kontroll på alt fra styrketrening til skader og motivasjon, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening, og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 

Super-tilbud: Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: