Bør jeg droppe løping hvis jeg vil ha store muskler?

Svaret avhenger av hvor trent du er, mener forskere.

Mange av de pumpa guttene på treningssentrene kunne aldri drømt om å stille seg opp på tredemølla etter å ha løftet vekter. Det er nemlig en utbredt oppfatning at man ikke skal drive med styrketrening og kardiotrening samtidig dersom målet er å få store muskler.

Men har dette hold i virkeligheten? Det har australske forskere sett nærmere på ved å gå gjennom den forskningen som finnes på området. Og de konkluderer med at styrke- og utholdenhetstrening samtidig (såkalt concurrent training) ganske riktig virker hemmende på muskelvekst og styrkeframgang, sammenliknet med hvis man kun driver med styrketrening.

Intet problem for nybegynnere

Hos nybegynnere går nemlig ikke styrke- og muskelutviklingen langsommere bare fordi man driver med utholdenhetstrening ved siden av styrketreningen. Det er en effekt som først oppstår hos trente personer.

Løp er verre enn sykling

Det er heller ikke uten betydning hvilken type utholdenhetstrening du driver med. Spesielt løp kan begrense effekten av styrketreningen din, mens sykling ikke har den samme negative effekten.

Forklaringen er at løp er mer belastende for kroppen, hevder forskerne. Så hvis du driver med styrketrening for å bli en muskelbunt, men gjerne også vil høste helsegevinstene utholdenhetstreningen gir, så kan det kanskje være lurt å velge mer skånsomme treningsformer enn løping.

Source #The Journal of Physiology

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: