Mann løfter vektstang
© iStock

Bør jeg holde pusten når jeg løfter tungt?

Stemmer det at jeg bør holde pusten når jeg løfter tunge vekter? Her får du svaret.

25. oktober 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Pusten er superviktig når du trener

Det er ikke uten betydning hvordan du puster når du trener styrke. Pusten kan forbedre prestasjonen og skåne deg for skader samtidig som den øker effekten av styrkeøvelsene du gjør. 

Lurer du på hvordan du skal puste optimalt under trening? Sjekk dette. 

Derfor bør du holde pusten når du løfter vekter

Ja, hvis du ellers har normalt blodtrykk, er det fornuftig å bruke pusten til å støtte kjernemuskulaturen under tunge løft. Teknikken kalles Valsalvas manøver, og går ut på at du skal holde pusten under den største belastningen i en øvelse. Det skyldes at lufta du har pustet inn øker stabiliteten i bryst- og bukhulen, noe som igjen bidrar til å avlaste ryggsøylen så mye som mulig – og dermed redusere risikoen for skader. I knebøy puster du for eksempel dypt inn rett før du bøyer knærne og hoftene (eller i starten av bevegelsen), og holder deretter pusten. Først når du er forbi den hardeste delen av løftet og nesten tilbake i stående posisjon igjen, puster du ut. Deretter puster du inn en gang til og fortsetter med neste repetisjon.

Trenger du inspirasjon til tunge løft som styrker kroppen og gjør den veltrent? Her er sju suverene øvelser med vektstang. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: