Derfor bør du trene unilateralt

Unilaterale øvelser trener hver side av kroppen uavhengig av hverandre, og bør alltid være en del av styrketreningen din. Les om de mange fordelene ved unilateral trening.

30. juni 2018 av Dina Christiansen

Ofte vil unilaterale øvelser føles vanskelige, klossete og tunge. De utfordrer nemlig balansen, koordinasjonen og styrken. Nettopp derfor bør du være en del av treningen din. 

Unilateral trening er øvelser som for eksempel splittknebøy, ettbeins markløft, planke med skulderklapp og mange flere. 

Utligner styrkeforskjeller

Når du trener bilaterale øvelser som knebøy eller benkpress, der begge sider jobber sammen, kan den sterke siden overta for å kompensere for manglende styrke på motsatt side. De unilaterale øvelsene tvinger begge sider til å jobbe selvstendig, og dermed kan du jobbe med å forbedre eventuelle styrkeforskjeller. Det er alltid lurt å starte med den svakeste siden, slik at den setter standarden. 

Setter krav kjernemuskulaturen

Når du skal stå på et bein eller bare ha vekt i den ene hånda, jobber kjernen for å motarbeide den ubalansen som oppstår. Prøv å legge deg i planken og slipp den ene hånda. Du merker med en gang at kjernen utfordres for å holde hofta på plass og ikke falle til siden. 

Forbedrer balansen og stabiliteten

De unilaterale øvelsen utfordrer balansen, og du kommer til å stå og vrikke litt fra side til side i starten. Det aktiverer de stabiliserende musklene rundt leddet og forbedrer balansen. 

Selv om unilaterale øvelser er geniale på mange måter, betyr ikke det at de skal erstatte de bilaterale øvelsene. Det er lurt å ha en blanding av begge typer i treningen. 


Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: