Derfor bør du trene unilateralt

Unilaterale øvelser trener hver side av kroppen uavhengig av hverandre, og bør alltid være en del av styrketreningen din. Les om de mange fordelene ved unilateral trening.

30. juni 2019 av Dina Christiansen

Ofte vil unilaterale øvelser føles vanskelige, klossete og tunge. De utfordrer nemlig balansen, koordinasjonen og styrken. Nettopp derfor bør du være en del av treningen din. 

Unilateral trening er øvelser som for eksempel splittknebøy, ettbeins markløft, planke med skulderklapp og mange flere. 

Utligner styrkeforskjeller

Når du trener bilaterale øvelser som knebøy eller benkpress, der begge sider jobber sammen, kan den sterke siden overta for å kompensere for manglende styrke på motsatt side. De unilaterale øvelsene tvinger begge sider til å jobbe selvstendig, og dermed kan du jobbe med å forbedre eventuelle styrkeforskjeller. Det er alltid lurt å starte med den svakeste siden, slik at den setter standarden. 

Setter krav kjernemuskulaturen

Når du skal stå på et bein eller bare ha vekt i den ene hånda, jobber kjernen for å motarbeide den ubalansen som oppstår. Prøv å legge deg i planken og slipp den ene hånda. Du merker med en gang at kjernen utfordres for å holde hofta på plass og ikke falle til siden. 

Forbedrer balansen og stabiliteten

De unilaterale øvelsen utfordrer balansen, og du kommer til å stå og vrikke litt fra side til side i starten. Det aktiverer de stabiliserende musklene rundt leddet og forbedrer balansen. 

Selv om unilaterale øvelser er geniale på mange måter, betyr ikke det at de skal erstatte de bilaterale øvelsene. Det er lurt å ha en blanding av begge typer i treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: