Derfor bør du velge håndvektene

Går du alltid forbi håndvektene på treningssenteret? Da går du glipp av disse fordelene

5. april 2019 av Nichlas Warming og Jesper U. Larsen

Hvis du er vant til å trene styrke i maskiner eller med vektstenger, så kan håndvektene gi variasjon i treningen og kanskje sørger for ny framgang i øvelser der du har gått i stå. Her er fire fordeler ved å trene med håndvekter:

1. Større range of motion

I noen maskiner og øvelser med vektstand blir bevegelsesutslaget (range of motion) begrenset - for eksempel i benkpress der bevegelsen stopper når stanga treffer brystet. Med håndvekter kan du ha større bevegelsesutslag, og det gir optimale betingelser for muskelvekst. 

2. Økt bevegelsesfrihet

Når du trener med vektstenger og maskiner, blir du ofte tvunet til å kjøre i en fastlåst bane og med en fast håndstilling. Håndvekter gir derimot økt bevegelsesfrihet slik at du unngår bestemte leddposisjoner som gir smerter.

3. Større krav til stabilisering

Den økte bevegelsesfriheten du får med håndvektene, fører til at du må jobbe mer med å stabilisere vekten. Dermed får du også brukte flere av de små muskelgruppene rundt leddene. Det er også større krav til balansen og evnen til å stramme opp kjernen. 

4. Utjevning av ubalanser

Det er vanlig at du er sterkere på den ene siden av kroppen enn den andre. Med maskiner eller vektstenger er det fort gjort at den sterke siden overtar når den svake er utslitt, noe som skaper asymmetro. Ved å trene med håndvekter fjerner du muligheten for å kompensere med den sterke siden. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: