© iStockphoto

Disse øvelsene gir størst styrke

Tren eksplosivt og bli sterkere.

14. juni 2019 av Jesper U. Larsen

Er målet med treningen å øke muskelstyrken i beina mest mulig, er eksplosive øvelser veien å gå. Det mener i hvert fall de britiske forskerne bak en studie som sammenligner effekten av eksplosive øvelser med tradisjonelle styrketreningsøvelser.

Når man tar kassehopp, utfall med hopp og andre øvelser med eksplosive fraspark, skjer det en kraftig, kort sammentrekning i musklene. Og det er ifølge studien en meget effektiv treningsmetode for å oppnå økt styrke.

Størst styrke – ikke muskler

”Tradisjonell styrketrening består av langsomme sammentrekninger med bruk av tunge vekter, noe som er ganske slitsomt. Denne studien viser at korte, kjappe sammentrekninger er relativt enkle å utføre og en meget god måte å bygge opp styrke på,” sier forskningsleder Jonathan Folland fra Loughborough University.

Studien undersøkte effekten av de to treningsformene på den store lårmuskelen foran. Mens eksplosive øvelser altså var mest effektive for å øke styrken, understreker forskerne at tradisjonelle styrkeøvelser er best for å øke muskelmassen.

Fordel for løpere

Det skal understrekes at de 43 mennene som deltok i undersøkelsen var utrente. Og derfor skal man være forsiktig med å trekke for mange konklusjoner.

Der er likevel ingen tvil om at eksplosive øvelser kan være verdt å vurdere – ikke minst for løpere, som kan oppnå bedre løpeøkonomi.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: