Kvinne som løfter vekter
© iStock

Du kan løfte mer når andre ser på

Forskning viser at det gir ekstra krefter å bli beglodd på treningssenteret. I tillegg til ekstra styrke, får du en ny dose med selvtillit og større motivasjon.

10. september 2018 av Redaksjonen

Bli stirret på - og løft mer

Hvis treningskameraten din – eller en vilt fremmed for den saks skyld– ser på deg når du trener styrke, er det store sjanser for at du klarer å yte mer enn du ellers ville vært i stand til. 

Det har eksperter kommet fram til etter å ha observert en gruppe testpersoner som skulle ta benkpress. Deltakerne skulle gjennomføre totalt tre sett med så mange repetisjoner som mulig på to forskjellige dager. 

Første gangvar de alene under treningen, og andre gang sto to personer og så på. Det utgjorde en merkbar forskjell for deltakerne. Ikke bare kunne de ta flere repetisjoner med publikum til stede, men de opplevde også treningen som mindre hard. 

Det skjedde til tross for at de to tilskuerne var fremmede og på ingen måte støttet deltakerne i treningen. De så bare på og var helt stille. 

Så mye gir publikum

  • Styrke: Da deltakerne i forsøket fikk publikum da de tok benkpress, klarte de å ta flere repetisjoner. Helt nøyaktig kunne de løfte 11,2 prosent mer vekt.
  • Motivasjon: Etter hvert sett vurderte deltakerne, på en skala fra 6-20, hvor anstrengende det føltes. Snittet lå på 13 med tilskuere og 14 uten. Treningen føltes altså lettere med publikum. 
  • Selvtillit: Tilskuere ga deltakerne større tro på egne evner. De var mer tilbøyelige til å vurdere at de kunne ta like mange repetisjoner som i forrige sett, når det var publikum å så på.

Kilde: JSCR

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

Vil du ha en sterk kropp og unngå skader? Akkurat nå kan du få vårt store treningssett til en helt fantastisk intropris. Settet består av et magehjul, en treningsmatte og treningsstrikker samt en stor guide med øvelser, slik at du kan trene hele kroppen hjemme. I tillegg får du 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som hver måned er stappfullt av inspirasjon, motivasjon og gode råd til treningen. Det beste av alt er at du får alt for BARE 99,50 kr (+49,50 kr i porto - totalt 149 kr.). Det har aldri vært billigere å komme i form. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: