Kvinne som løfter vekter
© iStock

Du kan løfte mer når andre ser på

Forskning viser at det gir ekstra krefter å bli beglodd på treningssenteret. I tillegg til ekstra styrke, får du en ny dose med selvtillit og større motivasjon.

7. mai 2019 av Redaktionen

Bli stirret på - og løft mer

Hvis treningskameraten din – eller en vilt fremmed for den saks skyld– ser på deg når du trener styrke, er det store sjanser for at du klarer å yte mer enn du ellers ville vært i stand til. 

Det har eksperter kommet fram til etter å ha observert en gruppe testpersoner som skulle ta benkpress. Deltakerne skulle gjennomføre totalt tre sett med så mange repetisjoner som mulig på to forskjellige dager. 

Første gangvar de alene under treningen, og andre gang sto to personer og så på. Det utgjorde en merkbar forskjell for deltakerne. Ikke bare kunne de ta flere repetisjoner med publikum til stede, men de opplevde også treningen som mindre hard. 

Det skjedde til tross for at de to tilskuerne var fremmede og på ingen måte støttet deltakerne i treningen. De så bare på og var helt stille. 

Så mye gir publikum

  • Styrke: Da deltakerne i forsøket fikk publikum da de tok benkpress, klarte de å ta flere repetisjoner. Helt nøyaktig kunne de løfte 11,2 prosent mer vekt.
  • Motivasjon: Etter hvert sett vurderte deltakerne, på en skala fra 6-20, hvor anstrengende det føltes. Snittet lå på 13 med tilskuere og 14 uten. Treningen føltes altså lettere med publikum. 
  • Selvtillit: Tilskuere ga deltakerne større tro på egne evner. De var mer tilbøyelige til å vurdere at de kunne ta like mange repetisjoner som i forrige sett, når det var publikum å så på.

Kilde: JSCR

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: