© istock

Eksplosiv styrke forlenger livet

Vil du leve lenger? Da bør du ha fokus på å trene eksplosiv styrke. Det viser en studie en gruppe brasilianske forskere står bak.

19. september 2019

God eksplosiv styrke er viktig hvis du vil bli gammel. Det er budskapet fra de brasilianske forskerne bak en studie. Eksplosiv styrke er evnen til å utvikle mest mulig kraft på kortest mulig tid. 

Det er en avgjørende faktor innen idrettsgrener som har mange bevegelser som spurting, kasting og hopping, men det er også den eksplosive styrken du bruker i hverdagen, hvis du for eksempel er i ferd med å falle og skal rette deg opp kjapt, eller når du skal reise deg opp fra en stol. 

I forsøket rekrutterte forskerne 3878 personer med en gjennomsnittsalder på 59 år, som fikk testet den eksplosive styrken før de ble fulgt gjennom sju år. Det viste seg at den fjerdedelen med dårligst eks- plosiv styrke hadde inntil 13 ganger så høy risiko for å dø i oppfølgingsperioden som dem som lå over gjennomsnittet.

Bli mer eksplosiv 

For å øke den eksplosive styrken bør du prøve å løfte vektene så fort og kraftfullt som mulig når du trener styrke. Når du for eksempel tar benkpress, bør du presse vektstanga bort fra brystet med en eksplosiv bevegelse (men fortsatt med god teknikk), mens du etterpå senker den rolig tilbake. Du kan også inkludere vektløftingsøvelser og såkalt plyometrisk trening som for eksempel kassehopp i treningen. 

Kilde: European Society of Cardiology 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: