Utholdenhed

Menn er muligens sterkest, men kvinner er mye mer utholdende viser ny amerikansk forskning. 

© iStockphoto

Er menn eller kvinner mest utholdende?

Få svaret på hvilket kjønn som blir klart minst utmattet etter naturlig, langvarig, dynamisk muskelaktivitet. Kort sagt: hvem som er mest utholdende.

30. august 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Det er velkjent at menns absolutte styrke er større enn kvinners - i hvert fall generelt sett. Derimot peker ny forskning på at kvinner er mer utholdende enn menn. 

I et forsøk fra University of British Columbia ble en gruppe menn og kvinner, som alle var på samme formmessige nivå, satt til å gjøre en øvelse som isolert belastet leggmuskelen. De skulle ganske enkelt flekse fotleddet så raskt de klarte 200 ganger på rad, mens sensorer registrerte hastigheten og kraften i bevegelsen, samt den elektriske aktiviteten i musklene. 

Resultatet viste at mennenes bevegelse var raskere og mer kraftfull i starten, men at mennene ble mer og raskere utmattet enn de kvinnelige forsøksdeltakerne.

Bedre kvinnelige ultraløpere?

Forskerne valgte å teste leggmuskelen, fordi den er essensiell for helt vanlige dagligdagse bevegelser som å stå, gå og løpe. 

En av forskerne bak forsøket, Brian Dalton, forventer imidlertid at resultatet vil være det samme dersom de målte på andre muskelgrupper. 

"Vi vet fra tidligere forsøk at når det gjelder for eksempel ultraterrengløp, så gjennomfører mennene som regel raskest, men kvinnene er markant mindre slitne når du kommer i mål. Hvis det blir skapt en ultra-ultra-maraton, så kan det godt hende at kvinnene kommer til å dominere denne disiplinene," sier Brian Dalton. 

Vil du ha enda bedre oversikt på alt fra styrketrening til skader og motivasjon, så kan du tegne et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du vite alt det nyeste om trening og du får inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 

Kilder: Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism og Science Daily

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: