Fem varianter av squat du må kjenne til

Få resultater og piff opp styrketreningen med disse suverene variantene av squat.

4. februar 2019 av Jesper U. Larsen

Ryggsquat

Det er som regel denne varianten man tenker på, når man snakker om squats. Øvelsen der du squatter med en vektstang på ryggen, trener en mange muskelgrupper - den rammer primært rumpa og forsiden av lårene, samtidig som hele kroppskjernen skal jobbe steinhardt for å stabilisere overkroppen. 

Se øvelsen her

Frontsquat

Her gjør du squat med vektstanga foran kroppen ved skuldrene. Dermed trekkes overkroppen lengre tilbake, slik at du er mer oppreist enn når stanga er på ryggen. Frontsquat hjelper deg med å få den rette overkroppsholdningen. Du kan også gjøre den med en kettlebell eller en håndvekt foran brystet. 

Se øvelsen her

Bulgarian split squat

Du har den bakerste foten på en benk. Det gjør at bevegelsesutslaget ditt blir større enn med en vanlig squat. Du får veldig effektiv trening av rumpe og lår, samtidig som du blir mer utfordret på balansen. 

Se øvelsen her

Airsquat

Squat uten vekt er stedet å starte hvis du er nybegynner. Da kan du fokusere fullt på teknikken. Målet med squat er å gå helt i dybden med rett rygg, og uten at bekkenet tilter inn under deg. Det er imidlertid veldig usannsynlig at du mestrer dette fra start hvis du ikke er vant til å sitte i den posisjonen. 

Se øvelsen her

Pistolsquat

Her gjør du squats på et bein, mens det andre beinet er strukket ut foran deg. Og selv om du ikke bruker vekt, så er den kjempeutfordrende for både styrke, koordinasjon og balanse. 

Se øvelsen her  

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: