Lette vekter gir like store muskler som tunge vekter

Slik bør du trene for å oppnå effekten.

25. november 2018 av Jesper U. Larsen

De fleste som trener styrke vil nok mene at tunge vekter er den mest effektive veien til store muskler. Men du kan faktisk få like gode resultater med lette vekter, konkluderer forskere i en analyse som er offentliggjort i The Journal of Strength and Conditioning Research. 

Den gamle teorien om at tunge vekter er det eneste som duger, er blitt jevnlig utfordret de siste årene, så forskerne ønsket å lage den hittil mest omfattende gjennomgangen av eksisterende studier på området. 

Tunge vekter gir størst maksstyrke

De gjennomgikk 21 studier som alle har sammenliknet effekten av styrketrening med lette og tunge vekter. Den samlede konklusjonen er at tunge vekter, ikke overraskende, er mest effektive når det gjelder å øke maksstyrken (1RM). Mer oppsiktsvekkende er det at det ikke er noen signifikant forskjell på effekten av tunge og lette vekter når det gjelder muskelvekst. 

I studiene ble vekter under 60 prosent av 1RM regnet som lette, mens vekter over 60 prosent av 1RM ble regnet som tunge. 

Husk å trene til utmattelse

Vi anbefaler ikke at du alltid trener med lette vekter som du kan løfte 25 ganger - men du kan med fordel gjøre det i perioder. 

Du må imidlertid ikke tro at det er lett som en lek å trene med lette vekter. For hvis du vil ha resultater, så kreves det at du har fokus på å trene til utmattelse. Og i starten vil det nok føles en del hardere enn forventet, fordi du fort kommer til å få melkesyre. 

Vil du ha enda bedre oversikt på alt fra styrketrening til skader og motivasjon, så kan du tegne et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du vite alt det nyeste om trening og du får inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: