Har jeg fått større muskler?

Slik måler du om du har framgang i styrketreningen.

1. januar 2020

Når du løfter vekter, er det inspirerende å få bekreftet innimellom at alt det harde arbeidet faktisk gir de resultatene du ønsker. Du ser kanskje i speilet at du har blitt mer muskuløs enn før du begynte å trene, og den gamle T-skjorta strammer kanskje mer over brystet og armene enn før – men ingen av delene gir et nøyaktig mål på hvordan du utvikler deg.

Når du vil måle muskelveksten, kan du beregne såkalt SCG (skinfold corrected girth) ved å måle fettprosenten med klype samt omkretsen på armer og bein. Hvis for eksempel overarmene har fått større omkrets, gir beregningen gi deg god oversikt om det faktisk skyldes muskelvekst, eller om du har økt mengden fett.

Slik gjør du
Hudfoldsmålingene gjøres med en enkel fettklype, som kan kjøpes for 50–100 kroner. Til å måle omkrets bruker du et vanlig mykt målebånd. Det er viktig at du måler på de samme stedene hver gang, enten med avslappet eller stram muskulatur. Skriv ned hva du gjør, og ta gjerne bilder av målestedene, slik at du er sikker på at du måler på nøyaktig samme steder neste gang.

Tykkelsen på hudfolden beregnes ved hjelp av formelen: X – (3,14 * Y), der X er omkretsen (i cm), og Y er tykkelsen på huden med fettlag (i cm).

Et eksempel

La oss for eksempel si at de første målingene av overarmene gir disse tallene:

  • Omkrets på overarm = 40 cm
  • Hudfoldsmåling på overarm = 4 mm
  • Skinfold corrected girth: 40 – (3,14 * 0,4) = 38,744

3–6 måneder senere måler du nøyaktig de samme stedene:

  • Omkrets på overarm = 41 cm
  • Hudfoldsmåling på overarm = 6 mm
  • Skinfold corrected girth: 41 – (3,14 * 0,6) = 39,116

Skinfold corrected girth er altså større enn ved første måling. Det beviser at du har fått større muskler siden sist, selv om fettet også utgjør en del.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: