Kvinne tar kassehopp
© iStock

Hvilke øvelser gir slanke muskler?

Jeg har begynt med styrketrening i tillegg til løpetreningen. Jeg vil imidlertid ikke være stor og tung, så hvilke øvelser fungerer best hvis jeg vil ha lange, slanke muskler?

24. august 2019 av Hans w. Gottlieb

SVAR: Det er en utbredt myte at man kan endre musklene til å bli ”atletiske”, ”lange”, ”slanke”, ”senete” eller hva man nå måtte ønske.

Muskler er – i denne sammenhengen – ganske så ukompliserte: De kan vokse eller bli mindre. Ikke noe mer enn det.

Hvordan muskelen ser ut, bortsett fra størrelsen, styres av gener og fettprosent. Jo lavere fettprosent man har, desto ”slankere” og mer markert vil muskelen se ut.

Det er veldig bra at du har begynt å trene styrke, og som kvinne bør du ikke være redd for å bli stor og tung. Kvinner har i utgangspunktet ikke nok testosteron i kroppen til å få virkelig store muskler.

Som løper vil du derimot ha nytte av å trekke inn styrkeøvelser som er basert på hopp og sprang – det vi kaller plyometrisk trening. 

Plyometrisk trening er perfekt for løpere 

Hopp & sprang: Plyometrisk trening består av hopp- og sprangøvelser med stor eksplosivitet, for eksempel knebøy med opphopp og utfall der man hopper framover.

Forskning ved universitetet i København har vist at plyometrisk trening kombinert med intervalløping kan forbedre løpetiden markant og bidra til å forebygge skader.

Her finner du øvelser og programmer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: