Det er lurt å kombinere styrke- og kondisjonstrening. 

Hvordan får jeg lettest trent kondisjon?

Spørsmål: Jeg løfter vekter på treningssenteret, men vet godt at jeg også burde trent litt kondisjon. Hvordan gjør jeg det på enklest mulig måte?

9. november 2021

SVAR: Styrketrening er en genial treningsform, men du har rett i at du for helsas skyld også bør få opp pulsen regelmessig. Det trenger heldigvis ikke innebære lange, kjedelige økter på tredemølla. Er du mest glad i å trene styrke, kan du faktisk fint trene kondisjon med vekter og apparater. Trikset er å kjøre mange repetisjoner (15–20) og ta ekstremt korte pauser mellom settene. Velg deg ut for eksempel ti bra øvelser, og ta tre sett av hver øvelse på den måten. 


En annen mulighet er at du avslutter styrketreningsøkta med en kort kondisjonsdel. Ta 5–10 minutters intensiv innsats på slutten av treningen, der du gir full gass og klemmer den siste energien ut av kroppen. Forskning viser at selv noen ganske få minutter med intens trening kan forbedre kondisjonen og heve melkesyregrensen betraktelig. 


De små avslutningsøvelsene kan bygges opp på utallige måter og med en masse forskjellige øvelser. Her er tre forslag du kan prøve deg på.

Tre fine avslutninger

  • BAKKESPURTER - still inn tredemølla på 8–10 prosent helning. Løp 5–6 intervaller à 60 sekunder spurt etterfulgt av 25 sekunders gåpause.


  • SIRKELTRENING - kjør en runde med 15 kassehopp, 50 hopp med hoppetau og 15 burpees. Deretter starter du forfra og prøver å ta så mange runder som mulig på 8 minutter. Pausene bør være så få og korte som mulig. 


  • KONDISMIKS - ta en runde på fem forskjellige kondisjonsmaskiner. På hver maskin trener du intensivt i 1 minutt og 30 sekunder. Gåturen over til den neste er pausen din.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: