Mann løfter vektstang
© iStock

Hvordan skal man holde vektstanga?

Er det best å holde vektstanga på brystet eller ryggen? Her får du svaret.

15. september 2019 av Redaktionen

Hva er best: Front eller back knebøy?

Er det bedre å holde stanga foran når jeg tar knebøy?

Såkalt front knebøy er verken verre eller bedre enn tradisjonelle knebøy (der du har stanga bak, øverst på ryggen). Men kroppen belastes litt forskjellig ved de to løftene, og derfor vil det for variasjonens skyld være fint å ha begge på treningsprogrammet. Ved vanlige knebøy blir det større belastning på bakside lår og rumpemusklene, mens front knebøy gir større belastning på forside lår, og stiller litt høyere krav til fleksibiliteten i leddene – spesielt skuldre og ankler.

Vær oppmerksom på at du ikke vil kunne klare like høy belastning i front knebøy som i tradisjonelle knebøy, så start forsiktig inntil teknikken er på plass.

Front knebøy

Hold ryggen rett under hele øvelsen og hold hælene i gulvet hele tiden.

Front knebøy

Tren hele kroppen med front knebøy.  

Slik gjør du

  • Stå med skulderbreddes avstand mellom føttene. La vektstanga hvile på forsiden av skuldrene. Støtt den med tommelfingrene under haka. Se rett fram og sørg for at knærne dine peker utover – i samme retning som tærne.
  • Se for deg at du skal sette deg på en stol. Før hoftene bakover og ned, mens du setter deg på huk. Sett deg så dypt du kan, mens du bevarer en naturlig svai i korsryggen. Strekk beina ut og reis deg opp igjen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: