Hvorfor skal vekten ligge på brystet?

Hvorfor bør jeg holde vekten foran og ikke bak hodet når jeg vil trene knebøy med stang?

Hvis du er helt fersk innen styrketrening og ikke har noen erfaring med øvelser som knebøy med vektstang, så kan det være en fordel å begynne med å la vektstangen ligge på brystet. Dermed utfører du en øvelse som kalles frontknebøy (front squat).

Se øvelsen

Når du gjør det, ligger altså vektstangen foran skuldrene. Fordelen med å gjøre øvelsen på denne måten er at det er lettere å holde ryggen rett under hele øvelsen. Grunnen er at du ganske enkelt mister vektstangen hvis du bøyer deg for langt fremover, og dermed har du ikke noe valg, men må holde ryggen rett.

Hvis du derimot begynner med tradisjonelle knebøyøvelser med stangen liggende på den øverste delen av ryggen, vil du lett komme til å bøye deg uhensiktsmessig langt fremover under øvelsen fordi du ikke risikerer å miste stangen på samme måte, og dermed er det også lettere å pådra seg skader.

De fleste vil oppleve at de ikke klarer å løfte fullt så tungt med stangen på brystet som når den ligger på ryggen, men det er av mindre betydning når du befinner deg i en oppstartsfase og først og fremst vil komme i gang.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: