1. Beinskjørhet blir ofte beskrevet som en kvinnesykdom, men blir ikke menn også rammet?
Svar: Jo, selv om beinskjørhet, eller osteoporose, er hyppigere blant kvinner enn menn, er ikke mannlig beinskjørhet uvanlig. Ifølge tall fra Norsk Osteoporoseforbund får rundt hver femte mann over 50 år i Norge beinskjørhet.Mange av dem får det uten å være klar over det. Ofte merker man ikke at beina blir svekket før det oppstår et brudd. En del av tilfellene hos menn skyldes underliggende sykdommer eller behandlingen av dem. Behandling med binyrebarkhormon mot for eksempel astma, epilepsimedisin eller antihormonbehandling ved prostatakreft gir økt risiko for beinskjørhet. Det er også grunn til å være oppmerksom hvis man har beinskjørhet i familien, da tilstanden er arvelig.
Når kvinner tross alt er mest utsatt, skyldes det massivt tap av beinmasse i overgangsalderen, da eggstokkene slutter å produsere det kvinnelige hormonet østrogen, som blant annet stimulerer beindannelsen.
Heldigvis kan både menn og kvinner gjøre en innsats for å holde beina sterke:
1. Tren
Fysisk aktivitet begrenser tapet av beinmasse som kommer med alderen. Spesielt vektbærende aktiviteter (som løping, fotball og tennis) samt styrketrening har effekt på beinmassen.
- Styrketrening gjør skjelettet sterkere og øker beintettheten. Det beskytter deg mot beinskjørhet.
2. Spis variert
Et allsidig kosthold bidrar til å passe på beina. Vær oppmerksom på å få i deg tilstrekkelig med kalsium og D-vitamin. Til en voksen person anbefaler man 800 milligram kalsium om dagen.
3. Stump Røyken
Røyking kan føre til for tidlig avkalking av beina. Det samme gjelder høyt alkoholforbruk.
