Mann med kettlebell
Unngå kramper

Kanskje du kan unngå kramper på din neste løpetur? 

© iStock

Løft vekter mot krampe

Maratonløpere som er vant til å trene styrke er mindre utsatt for krampe, viser en studie.

17. mars 2021 av Redaktionen

Krampe er en av løpernes verste fiender, og i mange år har ekspertene grublet over hvorfor fenomenet oppstår, og ikke minst hvordan vi kan unngå det. En studie peker på at det kanskje er i styrkelokalet vi finner det mest effektive våpenet mot kramper. 

Forskerne undersøkte 98 deltakere i et maratonløp, der 20 opplevde kramper under eller like etter løpet. Når man målte løpernes grad av dehydrering og nivået av elektrolytter i kroppen, var det ingen signifikant forskjell mellom dem som hadde hatt krampe og dem som ikke hadde hatt det. De to faktorene som tradisjonelt har vært ansett som de primære årsakene til krampe, så altså ikke ut til å spille noen stor rolle. Derimot fant man ut at løperne som hadde trent styrke som supplement til løpetreningen, hadde vesentlig lavere risiko for krampe enn dem som ikke hadde trent styrke.

Kilde: Journal of Strength and Conditioning 


AKUTTHJELP: Dette kan du gjøre hvis du får krampe

  • Strekk ut. Stort sett alle kramper kan stanses hvis muskelen strekkes ut.
  • Massér. Lett massasje i et område med krampe kan få spenningen til å løsne, men det krever tålmodighet – spesielt hvis krampen oppstår under en konkurranse.
  • Ro ned. Når den umiddelbare krampen har sluppet taket, kan du som regel fortsette aktiviteten. Men senk intensiteten, da det er høy risiko for tilbakefall.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: