© iStock

Den optimale magetreningen

Det går raskere å kvitte seg med kulemagen hvis du beveger deg mer. Helst bør du trene både kondisjon og styrke.

2. juli 2012

Styrketrening forbedrer kroppens evne til å forbrenne fett, men det er under kondisjonstrening som løping, sykling og lange fotturer at du forbrenner flest kalorier. Derfor blir også utbyttet best hvis du kombinerer de to treningsformene.

Vær aktiv i hverdagen.

Forbrenningen øker med 30–40 prosent bare ved at du står og jobber. Ta trappene i stedet for heisen, gå og snakk med kollegaen i stedet for å ringe, ta sykkelen til jobb og så videre.

Gå en tur.

Gåturer er et genialt slankemiddel. Du slipper å ta på deg treningsklær, risikerer ikke å bli skadet og forbrenner mange kalorier. Prøv å få plass til minst to lange og raske turer på mellom en halv og én time per uke. Det kan være om morgenen, i lunsjpausen eller som alternativ til tv om kvelden.

Øk intensiteten.

Slanketrening skal allikevel ikke bare foregå over lang tid og med lav intensitet. Er du allerede vant til å trene noen ganger per uke, kan du godt gi litt ekstra gass en gang imellom. Svømming, sykling og roing er gode valg til harde økter, men er du en dreven løper, kan du også løpe intervaller 1–2 ganger per uke.

Finn en aktivitet du liker.

Det er viktig å velge en treningsform du liker. Det blir vanskelig å motivere seg i lengden hvis treningsøktene føles som en plikt og et ork.

Løping kan være både bra og dårlig.

Løping er svært populært, blant annet fordi det forbrenner kalorier effektivt samtidig som det er lett å komme i gang med. Dessverre er det også lett å pådra seg skader, og særlig hvis du er overvektig. Er det lenge siden du har løpt, bør ikke løping være den viktigste treningen mens du slanker deg.

Løft vekter.

Etter hvert som du blir slankere, vil kroppen forbrenne færre kalorier, ganske enkelt fordi en lettere kropp ikke trenger så mye drivstoff (kalorier) for å bære deg. Styrketrening øker muskelmassen og holder forbrenningen oppe.

Tren de store musklene.

Du blir ikke slank av å bøye armen, uansett hvor tungt du løfter. De største musklene finnes i lårene og baken, og når du trener dem, bruker du også mage og rygg til å stabilisere. Derfor gir helkroppsøvelser størst vekttap. Ta for eksempel disse tre øvelsene to ganger per uke. Les mer på aktivtrening.com/staerkogslank.

Armhevninger: Hold kroppen stiv som et brett mens du senker brystet ned til gulvet. Strekk armene ut igjen.

Gående utfall: Gå ved å ta et langt skritt fremover med den ene foten, mens den andre blir stående. Bytt fot.

Knebøy: Stå med spredte ben. Bøy knærne, og senk baken ned mot gulvet. Strekk bena ut igjen.

All fysisk aktivitet øker forbrenningen. Derfor behøver du ikke alltid å ha på treningsklær for å oppnå en slankende virkning. En kombinasjon av rolig og mer intens aktivitet er glimrende.

En optimal magetreningsuke
Ukedag Aktivitet
Mandag 30 minutters rask gange.
Tirsdag Styrketrening.
Onsdag 10 min rask gange eller jogging, 15 min intervalltrening (bytt mellom 1 min hard og 1 min lett trening), og avslutt med 5 min rask gange eller jogging.
Torsdag 30 minutters rask gange.
Fredag Styrketrening.
Lørdag Fri.
Søndag 15 min rask gange eller jogging, 15 min intervalltrening (1 min hard/1 min lett), 15 min rask gange eller jogging.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: