Sixpack på 6 uker LIVSSTIL | Stress gjør livet vanskelig – og får fettet til å sette seg på magen.© Colourbox

Unngå stress – få flat mage

Stress får kroppen til å lagre fett rundt livet. Hvis du kan bekjempe kronisk stress, har du bedre forutsetninger både for en flat mage og et bedre liv. Her ser du hvordan.

4. april 2014 av Martin Kreutzer

Magen vil aldri bli fast og stram hvis du sliter med kronisk stress. Stress får nemlig kroppen til å produsere kortisol, et hormon som gjør alt for å lagre fett på magen og få deg til å spise mer enn du har godt av. Derfor må du bekjempe stress hvis du vil gjøre drømmen om vaskebrettmage til virkelighet.

Stress kan ha mange årsaker: For lite søvn, for mye jobb, dårlig kosthold, for mye trening, sykdom i familien, flytting, problemer i forholdet. Men kroppen oppfatter stress som ett problem, og kan ikke prioritere muskelmasse, styrking av immunforsvaret og forbrenning av det riktige fettet samtidig som du er stresset.

Bekjemp negativt stress

Målet er ikke å fjerne alt stress. Det er verken realistisk eller hensiktsmessig. Stress er tross alt kroppens naturlige reaksjon på en utfordring, og uten stress blir du ikke bedre til noe som helst. Det går først galt når stresset er der hele tiden. Derfor er utfordringen å håndtere hverdagen slik at du har tilstrekkelig mye stress til å føle deg produktiv og glad for å stå opp om morgenen, men ikke så mye stress at du blir overbelastet og utbrent.

Negativt stress oppstår når kravene du stilles overfor, både hjemme og på jobb, over en lengre periode overstiger de ressursene du har til rådighet, i form av tid, lyst og evner. Mister du lysten til å stå opp om morgenen, har mengden av stress blitt for stor.

Hva skaper stress?

Utfordringen er å finne kjernen av hva det egentlig er som stresser deg, og finne en løsning på problemet. Noen ganger er grunnene opplagte, som en truende deadline, dårlig økonomi og usikkerhet på jobben. Andre ganger må du grave litt dypere for å finne årsaken.

Når du har funnet ut hva det er som stresser deg, kan du dele inn de stressende situasjonene i de du ikke kan endre, og de du kan endre.

De du ikke kan endre, må du enten fjerne fra livet ditt eller finne en metode for å mestre, for eksempel ved å lære deg å gjøre problemene mindre eller avfinne deg med dem. De du kan endre, krever kanskje at du tar tyren ved hornene og gjennomfører noen større og ubehagelige endringer i livet ditt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: