Kvinne som trener styrke
© iStock

Slankemyte: Det er ikke slankende å trene styrke

Selv om du ikke forbrenner så mange kalorier, så er styrketreningen god slanketrening. Vi sjekker myten, og forklarer hvorfor styrketrening er bra når du skal ned i vekt.

11. juni 2018 av Martin Kreutzer

Stemmer det at man ikke går ned i vekt av styrketrening? 

Feilaktig teori

Kaloriforbruket er så lavt når du trener styrke at det nesten er bortkastet tid å dra bort på treningssenteret. Det er mye bedre å trene kondisjon, der utbyttet per minutt er 2–5 ganger så høyt.

Fakta

Det er riktig at du forbrenner relativt få kalorier når du trener styrke. Men det betyr ikke at det ikke er gull verdt når du slanker deg!

Noe av det som taler for styrketrening, er at du ikke bare forbrenner kalorier mens du trener, men du har økt forbrenning i flere døgn etterpå. Du kan faktisk forbrenne opp til 50 prosent flere kalorier enn det som umiddelbart oppnås under selve treningen.

Enda viktigere er det at styrketrening under en slankekur gir en optimal endring av kroppen og et mye mer estetisk resultat. Slanking handler jo egentlig ikke bare om å gå ned i vekt, men kanskje vel så mye om å bli kvitt kropps-

fettet, og der er styrketrening genialt. Ved å utfordre musklene 2–3 ganger i uka når du slanker deg, sikrer du at 90–100 prosent av vekttapet er rent fett. Slanker du deg uten styrketrening, må du forvente at bare 60–80 prosent av vekttapet er fett. Resten kommer fra redusert muskelmasse. Nettoresultatet er derfor mye mer interessant når styrketrening er involvert.

Som et ekstra pluss hjelper den vedlikeholdte muskelmassen deg med å forbli slank, for jo større musklene er, jo mer forbrenner du – også når du ligger på sofaen. 

Løsning 

Prioritér styrketrening med fokus på å trene kroppens store muskelgrupper i lår, rumpe, øvre rygg og bryst. Det mest effektive er å gå på et treningssenter og ta klassiske øvelser som knebøy, benkpress og nedtrekk. Sørg for å velge en belastning som presser musklene. Målet bør være 3–4 sett med 8–15 repetisjoner av hver øvelse. Ta korte pauser – under 1 minutt. 

Det utfordrer muskelmassen maksimalt. Har du ikke mulighet for å trene på treningssenter, kan du også nå ganske langt med å ta øvelser som armhevinger, kroppshevinger og knebøy hjemme. 

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.


Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: