Mann løfter vekter
© iStock

Slik blir du sterk

Det er ikke vanskelig å bruke timevis på å trene styrke på treningssenteret, hvis du bruker tiden på koseprat og langvarig trening av små muskelgrupper. Dropp det, og gjør heller treningen effektiv.

17. juni 2019 av Martin Kreutzer

Styrke

Musklene bryr seg ikke om du bruker kort eller lang tid på å trene. Det eneste de trenger for å bli sterke, er pas sen de utfordring. Det oppnår du ved å trene målrettet med fokus på å bruke flest mulig muskler. 

Her er fire tidsbesparende løsninger: 

1. Prioritér store øvelser

Klassiske øvelser som benkpress, markløft, knebøy og nedtrekk trener mange muskler på én gang – både de primære og de se kun dære. Med bare tre-fire sett av disse fire ø vel sene får du trent alle kroppens muskler og sparer masse tid. 

2. Supersett

Supersett går ut på at du i stedet for å tvinne tommel totter i pausen mellom settene tar en øvelse for en motsatt gruppe muskler. Par for eksempel benkpress med nedtrekk og markløft med knebøy. Supersett er knallhardt, fordi du men talt må være på hele tiden. Men til gjengjeld kan du trene hele kroppen på under 20 minutter

3. 24-timers utfordring 

Vet du at du ikke rekker en treningsøkt den dagen, så utnytt hver dagens bitte små pusterom til å utfordre deg selv med én øvelse. Se for eksempel hvor mange armhevinger du rekker, hvis du i hver ledige stund tar 5–10 stykker. I løpet av dagen kan det bli mange og sette i gang reell muskelvekst. Andre egnede øvelser er knebøy, utfall og kroppshevinger. 

4. Mikrotrening

Hvis du dropper styrketreningen helt, mister du styrke og muskelmasse allerede etter én uke. Er du i en periode der det bare er helt umulig å finne tid til å få trent skikkelig, så sett i hvert fall av noen få minutter til såkalt mi kro trening et par ganger i uka. Prinsippet er enkelt: Press kroppens muskler med ett sett av alle repetisjonene du overhodet kan klare. 

Ta for eksempel knebøy, armhevinger og kroppshevinger til musklene skriker av utmattelse. Dette ene settet per ø vel se er neppe nok til å fremme muskelvekst, men det rekker til å vedlikeholde formen til du får tid til å trene ordentlig igjen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: