Smertestillende tabletter ødelegger effekten av styrketrening

Forskning viser at populære tabletter hemmer muskelveksten.

30. august 2017 av Jesper U. Larsen

Hvis du driver med styrketrening for å bli større og sterkere, så er det lurt å unngå smertestillende tabletter. En svensk studie viser at betennelsesdempende legemidler som fås i butikken, hemmer muskelveksten i forbindelse med styrketrening. 

Forsøket ble gjort med Ibuprofen som blir mye brukt mot muskel- og leddsmerter hos mosjonister og toppidrettsutøvere. Legemiddelet er såkalt NSAD (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug), som virker smertestillende og febernedsettende, samt reduserer betennelser. 

Stor forskjell på treningseffekten

Forskerne delte inn 18-35-årige menn og kvinner. Den ene gruppa skulle innta en relativt høy dose NSAOD ( 1200 mg Ibuprofen/Ipren daglig, tilsvarer en dagsdose.) i åtte uker. Den andre gruppa skulle innta en lav dose NSAID ( (75 mg acetylsalicylsyre daglig) i samme periode.

I de åtte forsøksukene drev begge gruppene med overvåket styrketrening for lårmusklene to-tre ganger i uka. Resultatet var tydelig: Etter åtte uker hadde de forsøkspersonene som hadde fått lavest doser NSAD, oppnådd dobbelt så stor muskelvekst som dem som hadde fått de høye dosene. 


Forringet muskelstyrke

Muskelstyrken ble også påvirket negativt a et stort inntak betennelsesdempende medisiner, imidlertid ikke så markant. 

– Resultatene tyder på at unge mennesker som trener styke for å øke muskelmassen, bør unngå store og regelmessige doser betennelsesdempende medisiner, sier Tommy Lundberg fra Karolinska Institutet, som var hovedansvarlig for studien.

Vil du ha enda bedre oversikt på alt fra styrketrening til skader og motivasjon, så kan du tegne et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du vite alt det nyeste om trening og du får inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 

Kilde: Karolinska Institutet/Acta Physiologica

Gi treningen et løft!

Akkurat nå får du det suverene bluetooth-headsettet Sudio TRE Sport til en like suveren pris sammen med Aktiv Trening. Sudio TRE Sport er laget i et eksklusivt skandinavisk design, og har super lyd, suveren passform, batteritid på hele ni timer ved bruk, 10 dagers standby og en rekkevidde på 15 meter. Hodetelefonene er svette- og vannavvisende, har stemmekontroll og så kan du kontrollere muskkken eller besvare anrop uten å ta opp telefonen fra lomma.

Få Sudio TRE Sport sammen med 4 numre av Aktiv Trening for KUN 179,50 kr. (+ 39,50 kr. i porto). Du sparer hele 887 kr. Men ikke vent for lenge, vi har kun et begrenset antall. Les mer om det fantastiske tilbudet her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: