Mann som trener styrke
© iStock

Start tungt og bli sterkere

En enkelt repetisjon med veldig tung vekt før de vanlige settene hjelper deg til å yte mer. Her kan du lese hvordan du gjør det.

19. september 2019 av Redaktionen

Bli sterkere med denne øvelsen

Et gammelt triks fra bodybuildingens verden virker faktisk, kan forskere nå bekrefte. Det handler om å ta én enkelt repetisjon med veldig tung vekt, før man går i gang med de vanlige settene. 

Det tunge løftet i starten kan gjøre deg i stand til å ta flere repetisjoner med passe tunge vekter etterpå, bekrefter en ny studie. Teknikken er kjent som «post-activation potentiation», og formålet med det tunge løftet er å gjøre nervesystemet best mulig forberedt på innsatsen som venter. 

I det nye forsøket ble deltakerne testet i knebøy. De tok først én enkelt repetisjon med 90 prosent av 1 RM (den vekten de kunne løfte én gang). Deretter tok de fire sett av øvelsen med 70 prosent av 1 RM og to minutters pause mellom hvert sett. 

Resultatet var at deltakerne kunne ta sju repetisjoner mer i moderat tunge sett enn når de ble satt til å ta den samme testen uten det tunge løftet i starten.  

Slik gjør du

Teknikken kan brukes av veltrente mosjonister til basisøvelser som knebøy, markløft og benkpress.

  1. Start med å varme godt opp.
  2. Ta én repetisjon med veldig tung vekt i den øvelsen du skal ta.
  3. Ta så dine vanlige sett med moderat tunge vekter, for eksempel 3 x 10 repetisjoner.

Kilde: bodylab.dk

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: