OBS Personer med hjerteproblemer, høyt blodtrykk, åreforkalking, diabetes eller høyt kolesterol frarådes okklusjonstrening.

Steng og få større muskler

Styrketrening hvor man reduserer blodtilførselen har god effekt, viser norsk forskning.

Lavintens trening med en trykkmansjett rundt armen eller beinet – såkalt okklusjonstrening – gir samme effekt på muskelmasse og styrke som tung styrketrening. Det viser en undersøkelse gjort på norske kvinner, og den er ikke den første som hevder at metoden er effektiv.

Okklusjonstrening er opprinnelig en japansk treningsform der muskulaturen arbeider under utilstrekkelig blodtilførsel, noe som gir økt tretthet. En fordel ved okklusjonstrening er at man kan bygge opp muskler uten å belaste ledd og sener så mye. Det er en smart treningsmetode hvis du f.eks. er i gang med opptrening etter skade.

SLIK FOREGÅR DET:

Vil du f.eks. trene overarmen, setter du trykkmansjetten (du kan også bruke et knebånd eller lignende) på overarmen helt oppe ved skulderen. Ta øvelsen med en vesentlig lavere vekt enn ved tung styrketrening – 20–50 prosent av 1 RM (maksvekten du klarer å løfte én gang). Behold mansjetten på under hele øvelsen, også i pausen mellom settene.

Source #American Journal of Physiology.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: