Armheving - styrkeøvelse

Noen av de beste styrkeøvelsene krever verken vektstenger, håndvekter eller annet utstyr. På en varm sommerdag hvor treningssenteret ikke lokker, kan du fint sette sammen et effektivt treningsprogram du kan ta i parken, på stranda eller i hagen. En av de suverene kroppsvektøvelsene er klassiske armhevinger. Her ser vi nærmere på teknikken, så du kan ta armhevingene dine til nye høyder.

Fordeler

  • Armhevinger krever ikke noe utstyr, så du kan ta øvelsen hvor som helst og når som helst. 
  • Du trener mange muskler på en gang. I tillegg til brystmusklene får skuldre, triceps og mage kjørt seg. 
  • Armhevinger gir sterkere kroppskjerne, siden musklene i rygg og mage må jobbe for å holde kroppen stabil. Økt styrke i kjernemuskulaturen gir blant annet bedre kroppsholdning og forebygger ryggsmerter.
  • Variasjonsmulighetene er nærmest uendelige. De mange variantene av øvelsen gjør at du hele tiden kan gjøre armhevingene hardere, slik at du fortsetter å utvikle styrken din.

Verdt å vite

Er det for hardt?

Ikke ta armhevinger med knærne i gulvet hvis du vil ha en lettere variant. Ha heller hendene oppå en benk, et lavt bord eller smithstativet på treningssenteret, så beholder du treningen ved å være strak gjennom hele kroppen.

46.001 er verdensrekorden for flest armhevinger på 24 timer. I april 1993 satte amerikanske Charles Servizio rekorden, som dermed har stått i 24 år. Brytetreneren hans på gymnaset brukte armhevinger som straff når elevene presterte dårlig, og det gjorde Servizio til en armhevingskonge.

En ekte klassiker

Mennesker har tatt armhevinger i mange hundre år, og ikke minst i militæret har øvelsen en stolt tradisjon. Det sies at den romerske keiseren Konstantin den Store (ca. 280-337) beordret soldatene til å ta øvelsen, men hvor tidlig mennesker begynte å ta den, vites ikke sikkert.

Du trener:

Bryst og mage.

Startposisjon:

Legg deg på gulvet, og hvil på strake armer. Sett hendene litt lenger ut enn skuldrene. Hold kroppen helt rett.

Bevegelsen:

Bøy albuene, og senk kroppen rolig ned til gulvet. Strekk armene kraftfullt ut igjen.

Tempo:

Rolig ned, raskt opp.

Antall:

15 sekunder.

Gå videre til Hofteløft

Denne øvelsen er en del av Treningsskolen: Sterk og veltrent med 20+10-metoden - del 3

Tre tøffe varianter

Diamantarmhevinger

Denne varianten går ut på at du samler hendene, slik at tommel- og pekefingre lager rutertegnet fra kortspill. Ved å plassere hendene i denne stillingen, flytter du en stor del av belastningen fra bryst og skulder til triceps.

T-armhevinger 

Når du kommer opp i strake armer, roterer du over på den ene siden og strekker armen opp mot taket. Det krever ekstra styrke å komme opp i T-posisjonen, og samtidig jobber du med koordinasjonen og balansen.

Enarmsarmhevinger med støtte

Vil du lære å ta armhevinger med én arm, start med denne varianten, der du har den ene armen langt ute til siden og eventuelt litt oppe på fingrene. Denne armen er bare støtte, mens du presser deg opp med vekten liggende mest på den andre armen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: