Squat eller beinpress: Hvilken øvelse bør du velge?

Valget mellom apparater og frie vekter er ikke alltid så enkelt.

20. oktober 2019 av Jesper U. Larsen

Knebøy (squat) er en av styrketreningens absolutte kongeøvelser, som de fleste bør ha på programmet. Men! Beinpressapparatet har også noen fordeler som gjør det verdt å vurdere. 

Velg squat (knebøy) når …

… du vil trene flest muskler på én gang. Her  vinner knebøy suverent. Begge øvelsene trener forsiden av lårene, baksiden av lårene og rumpa, men knebøy aktiverer langt flere muskler- Kropsskjernen må for eksempel jobbe hardt for å stabiliserer overkroppen under øvelsene, og da får du også glimrene kjernetrening. vinder squat suverænt. 

… du vil have funksjonell trening. Squat tillatter en friere og mer variert bevegelsesbane og fullt bevegelsesutslag. Det gjør knebøy til en mer funksjonell øvelse med bedre overføringsverdi til annen bevegelse og andre idretter sammenliknet med beinpress, der bevegelsen foregår i en fastlåst bane. 

Velg beinpress når …

… du vil slite ut musklene. Teknikken i beinpressapparatet er markant enklere enn i knebøy, og dermed kan du ha fokus på å trøtte ut musklene. Mens knebøyteknikken ofte vil begynne å svikte når du nærmer deg utmattelse, og korsryggen ofte gir opp før beina, kan du ha fokus på å gi lårmusklene ekstra trening i beinpressapparatet. 

… du trenger støtte. I beinpressapparatet kan du trene med tunge vekter uten hjelp fra andre, og det er mindre risiko for at du må gi opp halvveis i apparatet enn om du har en litt for tung vektstang på ryggen. Hvis du nettopp har begynt med styrketrening, er beinpress også et godt valg for å øke styrken i beina før du lærer å gjøre tekniske knebøy med tung belastning. 


Vil du vite mer om alt fra styrketrening til skader og motivasjon, så kan du tegne et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: