Mann og kvinne som tar knebøy med vekter
© iStock

Tre øvelser til sterke lår

Veltrente bein får kanskje ikke samme anerkjennelse som muskuløse overarmer eller sixpack. Men det forandrer ikke på at beintreningens tunge løft er en viktig del av styrketreningen, som hjelper hele kroppen og er med på å gi et harmonisk ytre.

24. juli 2018 av Jesper U. Larsen

Fokus på lår

Det finnes mange fine øvelser til forsiden av låret, uansett om du liker å bruke apparater, vekter eller trener med kroppens egen vekt. 

Her får du tre gode øvelser for lårmusklene. 

1. Knebøy

Klassisk knebøy trener både forsiden av låret, baksiden av låret, samt rumpe- og kjernemuskulatur. Vil du ha enda mer fokus på forsiden av låret, kan du ta front knebøy, der du har vekten foran kroppen, noe som gir deg en mer oppreist stilling. 

Slik gjør du: Stå med skulderbreddes avstand mellom føttene og vektstanga på den øverste delen av ryggen. Bøy beina, og før rumpa bakover. Kom deg så langt ned smidigheten din tillater. Strekk ut beina. Knærne skal hele tiden peke i samme retning som tærne. 

2. Beinpress

I motsetning til i knebøy trenger du ikke bruke energi på å stramme krop- pen, og teknikken er enklere. Derfor kan du holde fokus på muskulær utmattelse i beina. Ved å plassere føttene høyt og bredt får du spesielt fokus på rumpe og bakside lår. Hvis du plasserer dem smalt, lenger nede, vil fokuset være mer på forside lår. 

Slik gjør du: Plasser føttene på fotplaten med skulderbreddes avstand. Kjør setet så langt fram du klarer. Skyv deg bakover i en glidende bevegelse. Bøy beina, før du glir tilbake til startposisjonen igjen.

3. Bulgarsk utfall

En god knebøyvariant som kan tas med håndvekter, vektstang eller helt uten vekter. Vil du spesielt trene forsiden av låret, så ta et ganske kort skritt. Jo lengre skritt du tar, jo mer vil du bruke bakside lår og rumpe. 

Slik gjør du: Plasser din bakerste fot på en benk og din forreste fot et skritt foran benken. Bøy det forreste beinet, til baksiden av låret er parallelt med gulvet. Hold overkroppen så oppreist som mulig. Press med det forreste beinet, slik at du står igjen. Kjør først settet ferdig med det ene beinet, før du bytter til de andre

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: