Gruppe som trener med medisinball

Har du prøvd å trene med medisinball? 

Tren hele kroppen med en medsinball

Treningssenteret er fullt av utstyr, men noe av det blir sjelden brukt. I vår nye serie retter vi søkelyset mot det oversette utstyret – denne gangen: medisinballen.

17. desember 2021 av Jesper U. Larsen

Hva er det? 

En medisinball fås i flere vektklasser, med ulike overflater og med eller uten håndtak. Den tradisjonelle medisinballen er en tung, hardt oppblåst treningsball med en ru eller ujevn overflate. Den kan brukes til mange øvelser der du vil legge til vekt, for eksempel russisk vri og utfall, eller der du skal kaste en ball til en treningskamerat. En såkalt wall ball er en mykere og litt større utgave av medisinballen. Den er blant annet velegnet til øvelser der du kaster ballen opp på veggen.


En annen variant er en såkalt slam ball, som tåler å bli kastet hardt i gulvet eller veggen, og som ikke spretter tilbake.

Tre fordeler

  • Medisinballen kan brukes til styrketrening for stort sett alle muskler, spesielt rygg- og magemuskler, men også skuldre og armer.

  • Du får variert og morsom trening. I motsetning til for eksempel en håndvekt, kan du kaste den.

  • Ballen er bra til eksplosiv trening som styrker hurtigheten og koordinasjonen. Samtidig får du opp pulsen og øker forbrenningen.

Øvelsen wall ball styrker hele kroppen og får opp pulsen. Prøv den f.eks. som en avslutning på slutten av styrketreningen. Ta 3–4 sett à 15 repetisjoner med et halvt minutts pause mellom settene.

Wall ball

Stå med cirka en armlengdes avstand fra en vegg med føttene i skulderbreddes avstand. Hold ballen foran brystet, og gå ned i en knebøy. Reis deg eksplosivt opp, mens du kaster ballen høyt opp mot veggen. Grip ballen, samtidig som du går ned i en knebøy igjen. Hold et jevnt tempo i hele bevegelsen.

Twisted slam ball

Twisted slam ball 

Stå med føttene i skulderbreddes avstand. Løft ballen opp over hodet, og kast den hardt ned i gulvet ved siden av den ene foten. Senk deg ned i en knebøy, og ta opp ballen igjen. Reis deg, løft ballen over hodet og kast den nå i gulvet på motsatt side. Forsøk å holde et jevnt tempo gjennom hele bevegelsen.

Visste du at...

... medisinballens historie går helt tilbake til det gamle Hellas? Men det var først på 1800-tallet man begynte å kalle den medisinball. Den amerikanske professoren Robert Jenkins Roberts skrev at bruken av ballen «styrker kroppen, fremmer fordøyelsen og gjenoppretter og bevarer helsa». Ettersom ordet medisin var et synonym for helse, var navnet faktisk logisk den gangen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: