"Løft, løft, løft"
"Løft, løft, løft"

Styrketrening er ikke bare bra for skjelett og muskler. Også risikoen for å få livsstilssykdommer reduseres.  

© iStockphoto

Styrketrening: 1 time i uka er nok

Grip vektene og kom i god form - samtidig som du reduserer risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

28. juni 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Eksperter diskuterer stadig hvor mye og hva slags trening som skal til for å beskytte mot livsstilssykdommer.

Ofte blir kondisjonstrening som for eksempel løping og sykling fremhevet, men en ny internasjonal studie har sett på hvor effektivt styrketrening beskytter mot vanlige forstadier til livsstilsykdommer – for eksempel høyt blodtrykk og kolesterol, samt magefett. Totalt ble nesten 7500 amerikanere fulgt i perioden 1987–2006.

Resultatet var at bare én times styrketrening i uka reduserte risikoen for å utvikle forstadiene til livsstilssykdommer med hele 29 prosent.

Helseeffektene var uavhengige av personenes eventuelle kondisjonstrening i form av for eksempel løping eller sykling, samt andre livsstilsfaktorer som for eksempel røyking.

Styrketrening styrker ikke bare skjelettet

– Få studier har undersøkt helsefordelene ved styrketrening, og dette er den første studien som omhandler forstadiene til livsstilssykdommer (metabolic syndrome), uttaler forskningslederen bak studien, Esmée Bakker fra Radboud University Nijmegen Medical Centre i Holland.

Interessant nok var én times ukentlig trening med vektene nok. Det var tilsynelatende ikke ytterligere gevinster forbundet med mer styrketrening når det gjaldt å redusere risikoen for å utvikle forstadier til livsstilssykdommer.

Kilde: Mayo Clinic Proceedings

Vil du selv komme i form med styrketrening, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening samt redskapene til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: