© iStockphoto

Styrketrening forlenger livet

Ønsker du deg et langt og lykkelig liv? Da bør du finne fram håndvektene.

17. april 2019 av Christian Thestrup

Der er mange fordeler ved styrketrening. Det er sunt, du får en flott kropp - og så lever du lenger. Det viser et studie fra Penn State College of Medicine, Pennsylvania, USA. Studien har samlet inn data fra 30 000 personer fra de var 65 år og 15 år fram i tid. I løpet av denne perioden, døde en tredjedel av deltakerne. Det viste seg at dem som løftet vekter to ganger i uka, hadde 46 prosent større sjanse for å leve lenger enn de andre i gruppen.

Noen vil kanskje mene at folk som løfter vekter er i bedre form enn andre i utgangspunktet, men det er langt fra hele forklaringen. Selv når forskerne hadde korrigert for faktorer som røyking, alkoholforbruk, BMI og kroniske sykdommer som sukkersyke og forhøyet blodtrykk, hadde dem som løftet vekter 19 prosent større sannsynlighet for å leve lenger enn sine jevnaldrende.

Så hva er forklaringen? I tillegg til at styrketrening holder kroppen i gang, styrker det også musklene, utholdenheten, balansen og skjelettet, noe som er superviktig. Eldre har større tendens til å falle og brekke noe enn yngre mennesker, noe som kan være farlig ettersom det er enda vanskeligere å holde kroppen i gang hvis man sitter i rullestol eller må bruke krykker.

Derfor er det altså ingen grunn til å slutte med styrketrening selv om du blir eldre. Tvert imot...

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: