Kvinne løper oppover en trapp

Det beste er å legge kondisjonstrening og styrketrening på ulike dager, men vil du spare tid, kan du gjøre begge deler i samme økt. Da bør du starte med treningen du prioriterer høyest.

© iStock

Styrketrening og HIIT er en god match

Trener du styrke for å få store muskler, kan det være lurt å trene kort og hard kondisjonstrening ved siden av, konkluderer en studie.

13. november 2019 av Redaktionen

Derfor bør du kombinere styrketrening med HIIT

Tidligere studier har vist at lange løpe- eller sykkelturer i tillegg til styrketreningen kan hemme muskelveksten og styrkefremgangen sammenlignet med hvis man bare trener styrke. 

Men ifølge en ny studie gjelder det ikke hvis man gjennomfører kondisjonstreningen som HIIT (High Intensity Interval Training), som går ut på at man utfører knallharde, raske intervaller, avbrutt av kortere eller lengre pauser. 

Forskerne bak den nye studien har gått gjennom den eksisterende forskningen på området og fastslår at HIIT ikke er en begrensende faktor for muskelveksten hos mosjonister som også løfter vekter. 

Heller ikke styrken i overkroppen blir påvirket i negativ retning når man både trener styrke og HIIT. Bare når det gjelder styrken i beina kan kombinasjonen av HIIT og styrketrening gi ørlite grann dårligere resultater enn bare styrketrening. 

Men ifølge forskerne er det snakk om marginale forskjeller, og de mener det er en liten pris å betale for forbedret kondisjon og alle de andre helseeffektene man oppnår ved HIIT. Forskningen peker dessuten på at man kan unngå negativ påvirkning av styrken fullstendig hvis man utfører de to treningsformene med 24 timers mellomrom.

Les også: Vil du ha en supereffektiv intervalløkt? Da er tabata noe for deg. Se her hvordan du gjør det.

Kom i gang med HIIT

  • HIIT-metoden kan brukes til mange forskjellige treningsformer, for eksempel løping, sykling, svømming, roing og styrkeøvelser med egen kroppsvekt. 
  • En HIIT-økt varer som regel under 20 minutter. 
  • Lengden på in terval ler og pauser kan varieres på man ge måter. På treningssenteret kan du for eksempel kjøre spurter à 30 sekunder på trimsykkelen avbrutt av pauser på 60 sekunder. 
  • Du skal gi full gass. Tren med den høyeste intensiteten du klarer å holde gjennom hele intervallet. 
  • Begynn alltid med cirka 5 minutters oppvarming før du trener HIIT.

Kilde: Journal of Sports Sciences

Les også: Visste du at kosttilskuddet BCAA gjør deg mentalt sterkere hvis du tar det før trening? Les er om BCAA her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: