Tenk deg til større muskler

Hjernen betyr langt mer for treningsresultatet enn du tror.

Hva tenker du på når du løfter vekter? Hvis du vil ha best mulig resultater på treningssenteret, bør du fokusere på akkurat den muskelen du trener. Flyter tankene fritt mens håndvektene bare beveger seg bare opp og ned, aktiverer du færre muskelfibre, og dermed får du mindre ut av treningen.

Dette bekrefter en ny studie som danske og spanske forskere har gjennomført. De lot 18 unge menn gjøre tre forskjellige utgaver av benkpress. Første gang fikk ikke deltakerne noen særlig instruksjon, andre gang fikk de beskjed om å fokusere på den store brystmuskelen, og tredje gang skulle de fokusere på triceps.

Målinger avslørte at det var større muskelaktivitet når deltakerne konsentrerte seg helt om å bruke muskelen som jobbet under øvelsen.

Arnold sa det!

Resultatene var tydelige så lenge deltakerne trente med vekter på 20, 40, 50 og 60 prosent av sin 1RM (den vekten man kan løfte én gang). Derimot var det ingen målbar effekt ved 80 prosent av 1RM.

Det høres kanskje litt mystisk ut, men den såkalte mind-muscle connection er faktisk et velkjent begrep blant kroppsbyggere. I Arnold Schwarzeneggers velmaktsdager snakket han ofte om at forbindelsen mellom hjernen og musklene var viktig for muskelveksten. Andre undersøkelser har også vist at dette har noe for seg.

Så prøv å rette oppmerksomheten på hvordan muskelen jobber gjennom hele bevegelsen, neste gang du trener styrke.

Source #European Journal of Applied Physiology

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: