Kvinne trener yoga
© iStock

Tre gode måter å trene kjernen på

Få morsom trening og styrk kroppskjernen i tillegg. En rekke treningsformer er minst like gode som spesifikke coreøvelser for å styrke kjernen. Her er tre effektive alternativer.

23. mai 2018

Tren kjernen

Det finnes mange måter å trene kjernemuskulaturen på. Her er tre forslag til øvelser der kroppskjernen blir styrket på en morsom og alternativ måte. 

1. Yoga

Fordeler: Yoga er førsteklasses trening for mageog ryggmuskler. Alt etter hvilken type yoga du deltar i, vil du være med på 45–90 minutters effektiv generell styrketrening og lokal muskelutholdenhetstrening med egen kroppsvekt.


De forskjellige stillingene utfordrer balanse, styrke, smidighet og utholdenhet på én gang, og gir særdeles effektiv trening av kroppskjernen. Og glem fordommene: Du behøver ikke å kunne gå ned i spagat for å drive med yoga – og mange yogatimer er svært utfordrende både når det gjelder styrke og udholdenhet. 

Utbytte: 6/6

2. Kettlebell-trening 

Fordeler: Kettlebell-trening, som har blitt så populær de siste årene, er genial trening for kjernemuskulaturen. Aktivering av kroppskjernen er nemlig grunnleggende for å kunne utføre tradisjonelle kettlebell-øvelser som double swings, swings, snatch, clean og turkish get-up med riktig teknikk. 

Turkish get-up er et klassisk eksempel på en øvelse der evnen til å aktivere kroppskjernen korrekt avgjør om du er i stand til å utføre øvelsen. 

Enarms swing, snatch og clean aktiverer i høy grad kjernemuskulaturen, som vil jobbe hardt for å motvirke den skjeve belastningen som oppstår under enarmsøvelser.

Utbytte: 5/6

3. Tung styrketrening 

Fordeler: Tung styrketrening med 1–8 RM belastning (altså så tung vektbelastning at du ikke klarer mer enn 1–8 repetisjoner av en øvelse) er en glimrende metode for å trene kjernemuskulaturen. 

Når du trener knebøy på treningssenteret, er du kanskje mest opptatt av bena, men også kjernemuskulaturen må jobbe svært hardt. I tunge og teknisk komplekse løft som knebøy, markløft, trekk, støt og frivending er en sterk kroppsstamme en forutsetning for at ben og armer skal kunne yte maksimalt, og for at du skal kunne gjøre øvelsene med riktig teknikk. 

Når du arbeider mot en stor ytre motstand, må alle involverte muskler arbeide koordinert og effektivt. Jo tyngre belastning, desto mer aktiveres kjernemusklene som må jobbe hardt for å stabilisere kroppen når man utsetter seg for store krefter.

Utbytte: 6/6

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: