Tre tips for å løfte tyngre vekter - i dag!

Noen små justeringer kan gi deg ekstra krefter når du løfter tunge vekter.

2. juli 2019 av Jesper U. Larsen

Bruk hodet

Hodets posisjon under en øvelse, betyr faktisk mye for hvor tungt du klarer å løfte. Mange bøyer nakken bakover når de squatter, og det blokkerer nervebanene i nakkeregionen, fordi det er farlig for kroppen å bevege seg med full kraft når leddene ikke ligger skikkelig ovenpå hverandre. Dermed klarer du ikke å utnytte musklenes fulle styrke. 

Ha derfor fokus på å holde hodet i naturlig forlengelse av ryggsøylen. 

Hold pusten

Vektløftere bruker den såkalte Valsalvas manøver, som sørger for mest mulig stabilitet i kroppen under løftet, noe du med fordel kan lære av. Når du trekker inn pusten, og holder den, skapes et "skjold" rundt kroppskjernen, som gjør at du kan løfte tyngre vekter og reduserer risikoen for skader. 

I squat tar du for eksempel en dyp innpust rett før du starter bevegelsen, så holder du pusten. Først når du er forbi den hardeste delen av løftet, og nesten er tilbake i topposisjonen, så puster du ut. 

Skift grep

I noen øvelser kan grepstyrken din virke begrensende på hvor mye du klarer å løfte. Bruker du for eksempel dobbelt overhåndsgrep i markløft, og sliter med å holde stangen, så prøv i stedet et mikset grep, der den ene håndflaten vender vekk fra deg og en andre inn mot deg. 

Et tredje grep, er låsegrepet, der du legger tommelfingeren rundt stangen og låser med pekefinger og langfinger over. Det kan også brukes i pull-ups, hvis du sliter med å holde fast. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: