© iStock

Tre trinn for å lære pull-ups

Pull-ups kan være utrolig vanskelig å få til, men med et par enkle steg kan du lære å mestre øvelsen. Vi har samlet tre viktige steg på veien mot din første pull-up.

11. juni 2018 av Dina Christiansen

Det høres kanskje rart ut, men hvis du vil lære å ta pull-ups, er det viktigste at du faktisk gjør dem. Kroppen tilpasser seg nemlig det den blir utsatt for, så derfor er det viktig å trene på dem. Men hva hvis man ikke klarer å ta en eneste pull-up? 

Step 1: Pull-downs

Det er viktig å ha en sterk rygg hvis du skal mestre pull-ups. Tren derfor den brede ryggmuskulaturen (latissimus dorsi) med pull-downs med bredt grep. Pass på å trene med en vekt du bare klarer fire-fem repetisjoner med. Generelt er det lurt å bruke pull-downs som en assisterende øvelse til pull-ups, selv om du kanskje klarer et par stykker allerede. 

Step 2: Statisk trening

Som sagt er det superviktig å venne seg til øvelsen. Hvis du ikke klarer å trekke deg selv opp, så prøv å holde deg oppe. Stå på en kasse, hopp opp og hold deg oppe så lenge du overhodet klarer. Når du klarer å holde deg oppe i mer enn 10 sekunder, så kan du gå videre til neste steg. 

Step 3: Eksentrisk trening


Du er sterkere i den eksentriske fasen, der du skal jobbe mot vekten, framfor i den konsentriske fasen, der du skal løfte vekten. Det er derfor lurt å bruke den eksentriske delen av øvelsen for å bli sterkere. Stå på en kasse, hopp opp og senk deg så langsomt som mulig ned igjen, til du henger med helt strake armer igjen. 

Når du har kommet godt i gang med de eksentriske pull-upsene, kan du teste om du klarer å ta en skikkelig pull-up fra bunnen. Gjør et forsøk som det første du gjør på trening, slik at du ikke blir helt utslitt av eksentriske pull-ups først. 

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: