Tren små før store

Ny forskning rokker ved teori om treningsrekkefølge.

3. mai 2010

Eksperter på styrketrening har i årevis hevdet at man skal trene de store og synlige muskelgruppene før de som er mindre og ligger dypere. Teorien går ut på at treningen av de store muskelgruppene ikke skal forringes på grunn av tretthet i de små muskelgruppene. En ny undersøkelse snur imidlertid opp ned på denne forestillingen.

I undersøkelsen fra Elon University i North Carolina, deltok 29 normaltrente forsøkspersoner. Alle gjennomførte to treningsøkter bestående av de samme ni øvelsene. Resultatet var at forsøkspersonene klarte flere repetisjoner når de små muskelgruppene ble trent først. Derfor klarte også forsøkspersonene større treningsmengder med denne treningsstrukturen. Dette uten at forsøkspersonene oppfattet treningen som hardere, og de oppga også at de syntes treningen var morsommere.

Konklusjonen er at det for mange kan være en fordel å trene de små muskelgruppene før de store. Mer garvede atleter og bodybuildere vil etter alt å dømme fortsatt få størst utbytte av å trene de store muskelgruppene først.

Source #2009

Source #Journal of Strength and Conditioning

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: