© istock

Trening etter dagsformen kan gi økt styrke

Tyngre vekter er ikke alltid det beste svaret, viser en studie.

12. august 2020 av Redaktionen

Kroppen er noen dager mer klar for hard styrketrening enn andre, og det kan det være lurt å ta hensyn til, bekrefter en ny studie. En gruppe deltakere fikk ved hver trening justert intensiteten etter dagsformen. Metoden som ble brukt kalles velocity-based training (VBT), der man med spesialutstyr måler hastigheten personen er i stand til å løfte en vekt med den dagen, og ut fra dette kan øke eller redusere belastningen i øvelsene. 

Den andre gruppen deltakere fulgte derimot et tradisjonelt styrketreningsprogram, der det på forhånd var bestemt hvor tunge vekter de skulle løfte ved hver treningsøkt. Selv om deltakerne i VBT-gruppa totalt sett endte med å løfte mindre i løpet av de seks ukene forsøket varte, økte de styrken i øvelsene mer enn den tradisjonelle gruppa. 

I benkpress løftet de for eksempel åtte prosent mer enn de var i stand til før forsøket, mens den andre gruppa bare forbedret seg med fire prosent. 

Kilde: Journal of Strength and Conditioning Research

Les også: Er du i god form? Eller er det rom for forbedring? Se her hvordan du beregner kondisjonstallet ditt – enkelt!

Skru opp og ned

Du kan selv ta hensyn til dagsformen ved enten å velge lettere/tyngre vekter, ta færre/flere sett av øvelsene, ta kortere/ lengre pauser eller legge inn lettere/ vanskeligere øvelser i programmet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: