© istock

Unngå feilen: Bytter du øvelser for ofte?

Det kan være dumt å bytte styrkeøvelser både for sjeldent og for ofte. Sjekk når det er på tide å bytte ut styrkeøvelsene.

6. april 2019 av Brian Henneberg og Jesper U. Larsen

Variasjon er et av nøkkelordene hvis du vil ha resultater av styrketreningen. Det betyr også at det iblant kan være lurt å bytte ut øvelsene. Men gjør du det for ofte så kan det ødelegge for framgangen. 

Nervesystemet bruker som regel en måned på å venne seg til en ny øvelse, før du for alvor kan begynne å legge noe særlig vekt på stanga. 

Hvis du bytter ut øvelsene dine annenhver uke, så rekker du aldri å bli spesielt sterk i de øvelsene du gjør og du får ikke optimale betingelser for muskelvekst. 

Når bør du bytte?

Finner du en god øvelse, så hold på den i minst tre måneder og vent med å bytte den ut til du ikke har noe framgang mer. 

Når du har gått i stå på et antall kilo, og bare ikke kommer deg videre uansett hvilke knapper du trykker på, så kan du legge øvelsen på hylla en stund og finne en annen. Det kan for eksempel være benkpress som du bytter ut med press med håndvekter eller knebøy som du bytter ut med splitt-knebøy. 

Kom sterkere tilbake

Når du så har kørt din ‘nye’ øvelse i 3-6 måneder, kan du prøve at vende tilbage til din ‘gamle’ øvelse igen. Ofte vil du opleve, at du vender tilbage til den med fornyet styrke og lyst.

Når du så har gjort den "nye" øvelsen i tre-seks måneder, kan du prøve å vende tilbake til den "gamle" øvelsen igjen. Ofte kommer du til å oppleve t du vender tilbake med fornyet styrke og lyst. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: