© istock

Unngå smerter når du trener styrke

Mange får smerter under eller etter styrketrening. Her er noen råd for å unngå og lindre smertene.

31. oktober 2019 av Mio Barker

Trening kan føles helt fantastisk, men det kan også ende med å bli en smertefull opplevelse. Hvis du har trent styrke over en lengre periode, har du helt sikkert opplevd å få noen av disse plagene.

Nakkesmerter

Du er godt i gang med benkpress. Åtte repetisjoner inne i øvelsen begynner musklene å bli slitne, men du har sagt til deg selv at du skal opp på 12. Du presser deg selv, selv om teknikken er dårlig de neste tre repetisjonene, og i den siste anstrenger du deg så mye at du ender opp med å ha nakkesmerter flere dager etterpå.

Slik kan du unngå det:
La egoet ditt bli hjemme, og vær bevisst på dine egne grenser. God teknikk er viktigere enn hvor mye du løfter. Er uhellet ute, så strekk nakken forsiktig ut og sørg for å få slappet av inntil smertene avtar.

Smerter i korsryggen

Hvis du tar mye knebøy eller markløft, har du helt sikkert opplevd å få vondt i korsryggen. Smertene oppstår som regel på grunn av dårlig teknikk, for lite oppvarming eller for stor belastning. Ikke desto mindre kan det gjøre svært vondt.

Slik kan du unngå det:
Oppvarming er viktig før du begynner med tunge løft, og spesielt i øvelser som knebøy og markløft. Bruk minst fem minutter på tredemølla og ta noen mobilitetsøvelser som varmer opp muskler og ledd godt.

Hold kan ødelegge treningsgleden fullstendig. Se her hvordan du forebygger hold, og hva du kan gjøre hvis uhellet er ute.

Stølhet

Den andre dagen etter en hard treningsøkt kan være smertefull. Selv om det bare er støle muskler kan det føles ubarmhjertig. For to dager siden tok du sju sett knebøy, masse gående utfall og flust av kassehopp helt uten problemer. Men nå, to dager senere, klarer du nesten ikke å sette deg ned.

Slik kan du unngå de verste smertene:
Grundig uttøying rett etter trening kan være gull verdt. Bruk 10–15 minutter på uttøying av muskelgruppene du har trent. Du vil takke deg selv for å ha gjort det.

© istockVannblemmer

Det er fort gjort å få vannblemmer på fingrene og i håndflatene etter mange trekkøvelser. Tar du mye markløft, pull-ups og foroverbøyd roing, er du nok vant til vannblemmer og hard hud. Det er egentlig ikke noe problem hvis det ikke går hull på dem, men hvis det gjør det, kan det være smertefullt å trene.

Slik kan du unngå det:
Treningshansker er ofte oversett redskap under trening. Men du kan unngå både vannblemmer og hard hud ved å bruke dem. Hvis du allerede har fått vannblemmer, kan både spesialplaster og -stift hjelpe mot problemet.

Smerter i albue og skulder

Mange får albue- og skuldersmerter etter for høy belastning eller feil teknikk i øvelser som benkpress, skulderpress og dips. Det gjør vondt og hindrer deg i å løfte tungt.

Slik kan du unngå det:
Vi nevner det en siste gang: Sørg for å prioritere effektiv oppvarming, utfør øvelsene med riktig teknikk og avslutt treningen med uttøying. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: