Styrketrening. Treningstrender i 2020
© iStock

Vi bytter ut apparatene med frie vekter

Treningsøkter med færre mennesker, større fokus på funksjonell trening og måling av ulike trenings- og helsedata er ifølge ekspertene det vi kommer til å se mye mer av i 2020.

2. januar 2020 av Lasse Lyhne, Niels C. Thalund, Hans W. Gottlieb & Jesper U. Larsen

Slik trener vi styrke i 2020

Trening på treningssenteret har for lengst gått forbi løping og langrenn og blitt nordmenns desidert mest utbredte treningsform. Over halvannen million nordmenn tar jevnlig turen til senteret for å løfte vekter, ta gruppetimer eller bruke apparatene. Det blir nok ikke mindre populært i 2020, men måten vi trener på når vi er der, er i endring.

De siste årene har funksjonell trening vunnet fram, og det kommer til å sette sitt preg på sentrene neste år også. Til nå har områder for kroppsvekttrening, slyngetrening og annen funksjonell trening som regel vært avspist med et lite hjørne, men nå vil det mange steder få større plass. Det betyr at noen av apparatene ryker ut til fordel for flere løse vekter og kettlebells, kroppshevingsstativer og mer gulvplass. En annen tendens som vil dytte bort noen av apparatene, er økt fokus på tid, der vi er på jakt etter mest mulig effektiv trening på kortest mulig tid. Her gir store øvelser som knebøy, benkpress og markløft, som trener mange muskler på én gang, langt større utbytte enn isolerte apparatøvelser.

Samtidig tar kvinnene styrketrening enda mer til seg. Der vekttap tidligere var det primære treningsmålet, er styrke og muskelbygging i det siste blitt viktigere for flere. Den tendens forventer ekspertene vil forsterke seg i 2020 og øke etterspørselen etter løse vekter framfor apparater.

Mindre grupper

Personlige trenere var tidligere sett på som et eksklusivt fenomen forbeholdt Hollywood-kjendiser og rikinger, men de siste årene er det blitt stadig mer utbredt blant vanlige mosjonister. Det er en tendens som fortsetter i 2020, i ulike former. Delvis i det tradisjonelle 1:1-forholdet mellom én trener og én mosjonist, men også for små grupper på 2–6 personer.

Innen gruppetimer vil vi trolig se mer av såkalte bootcamps, der mindre grupper trener fram mot et spesifikt mål (for eksempel å få flott kropp til strandsesongen eller bedre løfteteknikken) i løpet av en avgrenset periode på for eksempel 4–8 uker. De små gruppene skaper en hyggelig, sosial klubbfølelse på det ellers anonyme treningssenteret, og samtidig er treningen kjennetegnet ved å være effektiv og målrettet med et intensivt løp, der alle har samme motivasjon for å være med.

Mer måling

Den målrettede treningen har også økt brukernes ønske om å overvåke utviklingen. Tradisjonelt har styrketrenerne ligget etter løpere og syklister når det gjelder å måle helse- og treningsdata. Det er i ferd med å endre seg og vil få økt fokus i 2020. Det kan for eksempel være i form av en bodyskanner som kan måle vekt, muskelmasse, fettprosent og BMI og sende dataen til en app, så den enkelte kan holde seg à jour med fremgangen og justere treningen deretter. 

3 tendenser vi tror på

Mindre grupper

Bootcamps og personlig trening med små grupper gir morsommere og mer motiverende trening.

Funksjonell trening

Ut med apparater, og inn med flere løse vekter og plass til kroppsvekttrening.

Måling

Målingen av diverse trenings- og helsedata får plass på treningssentrene. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: