Kvinne som svømmer

Vil du for alvor forbedre kondisjonen i bassenget, bør du trene intervaller – både korte og lange.

© Foto: iStock

Blir man en bedre løper av å svømme?

Blir løpefomen bedre hvis man trener i svømmehallen om vinteren?

29. januar 2022 av Redaktionen

Den direkte overførbarheten fra svømming til løping er ganske liten, siden musklene du bruker til løping er lite involvert, og bevegelsesmønsteret et helt annet. Likevel kan svømming være et supert supplement til løpeturene. Du kan få god kondisjonstrening i bassenget, samtidig som du får økt kjernestyrke og balanse, som også kommer deg til gode som løper.
 

Den største fordelen ved å supplere løpeturene med svømming er at det er en skånsom form for trening. Verken akillessenene, leggene eller knærne utsettes for belastning, og det er derfor mulig å trene kretsløpet også på dager da slitne bein har behov for hvile. Er du skadet, er svømming også et godt valg som alternativ trening i skadeperioden.

Det kan være lurt å bytte mellom ulike stilarter. Den raskeste, mest effektive og mest skånsomme er kråling. Selv om det ser enkelt ut, er det store gevinster å hente ved å få basisteknikken ordentlig på plass, så et par timer med en svømmelærer kan være vel anvendt tid.

Vet du hva Ironman er? Vi gir deg alle svarene her.


Få kontroll på krålingen

  • LIGG RIKTIG. Du skal ikke ligge flatt, men litt på siden, så du ikke må vri så mye på nakken for å komme opp å puste. 

  • PUST UT. Når du puster luft ut, skal du puste ut skikkelig. Hvis ikke får du heller ikke nok luft inn og vil fort få en opplevelse av å være andpusten. 

  • SLAPP AV. Når gode svømmere får kråling til å se lett ut, er det fordi de slapper av i store deler av kroppen.

  • BRUK HELE BEINET. Beinsparkene skal komme helt oppe fra hoftene og ikke bare fra knærne. Samtidig skal fotleddene være avslappede, så føttene kan bidra til å skape framdrift. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: