Mann kråler
© iStock

Derfor blir du andpusten når du kråler

Mange som er i god form, mister likevel pusten når de svømmer. Vi har samlet fire råd som gir mer overskudd i vannet.

6. januar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Først og fremst bør du tenke stort og langsomt. Ta heller få kraftfulle svømmetak enn å slurve deg gjennom mange. Videre er det viktig at du puster rytmisk, slik at både inn- og utpust går uten avbrytelser. Bruk de små tekniske rådene nedenfor til å justere teknikken, slik at svømmestilen blir bedre. 

4 tips som gir deg mer overskudd i bassenget

1. Gjør svømmetakene effektive

Stikk hånda i vannet når den er på linje med skuldrene og ikke foran hodet. Da får du «tak» i vannet med det samme og kan begynne et effektivt armtak. Du fanger mest vann ved å spre fingrene litt. 

2. Pust rytmisk

Pust inn på annethvert svømmetak. Du skal puste inn når du snur ansiktet til den siden der du løfter armene, og puste ut gjennom nesa når du roterer ansiktet ned under vannet. Pust lett uten å fylle lungene helt. 

3. Bruk beina mindre 

Det er lett å bli liggende og piske med beina, og da blir du fortere sliten og får høy puls. For de fleste vil det gi melkesyre i musk­lene. 80 prosent av framdriften skal komme fra armene og bare 20 prosent fra beina. 

4. Løft underkroppen 

For å unngå at underkroppen blir hengende som en vekt du må dra gjennom vannet, er det viktig å stramme magemusklene godt. Hold knærne strake, og spark cirka 30 centimeter opp og ned med løse fotledd. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: