Hopp i havet
Hopp i havet© Foto: iStock

Fem tips til å komme i gang med havsvømning

Svømming i sjøen er både super trening og en fantastisk naturopplevelse. Men det er noen ting du bør tenke på før du kaster deg uti på åpent vann.

24. juni 2022 av Redaktionen

Forbinder du svømming med klorvann og firkantede basseng med endeløse rekker av kjedelige fliser på bunn? Da venter store opplevelser på deg ute på det åpne havet.

Der kan du se på dyr og planter på bunn, mens du glir forbi i overflaten, i tillegg til at strømmen, bølgene og temperaturen gjør hver tur unik. Her er fem råd for å komme godt i gang

Vet du hva Ironman er? Vi gir deg alle svarene her.

1. Bruk våtdrakt

Du må ikke ha våtdrakt, men som ny havsvømmer kan det være lurt. Den gjør at du ikke fryser så lett, og sammen med saltvannet holder den deg flytende, slik at du bare må tenke på å bevege deg framover. Du kan fint nøye deg med en billig neoprendrakt inntil du vet om det er noe for deg. Den må bare sitte tett rundt kroppen, og så bør området rundt skuldrene være ekstra tynt.

2. Bli sett i vannet

I motsetning til i et basseng, deler vi sjøen med mange andre enn svømmere. Robåter, kajakker og vindsurfere kan ha problemer med å se om det ligger en svømmer skjult bak neste bølge. Husk derfor en fargerik badehette og eventuelt en bøye/tørrsekk du trekker etter deg, slik at du er lettere å se og kan ha med nøkler og annet.

3. Se deg rundt

Det er lett å svømme rett fram i et basseng, fordi man bare kan følge flisene på bunn. Slik er det ikke i havet. Der må du ofte opp for å se om du er på riktig vei, for det kan være både strøm, bølger og vind som vil dra deg i en annen retning. Velg et punkt i horisonten du sikter mot, og se opp etter omtrent hvert tiende armtak, slik at du kan rette opp kursen. Ved kråling bør du gjøre det på den måten at du – når hånden treffer overflaten – presser ekstra hardt ned, mens du i samme bevegelse ser opp og fram. Det løfter deg litt opp, slik at du ser bedre.

4. Svøm sikkert

I tillegg til å gjøre deg synlig, bør du huske disse rådene om sikkerheten:

A) Svøm aldri alene. Ha med en venn, slik at dere kan holde øye med hverandre og hjelpe hverandre hvis det oppstår problemer. Selv 20 meter kan være langt å svømme inn til land hvis man får krampe eller blir dårlig.

B) Sjekk værmeldingen før du drar. Du kan fint svømme i regnvær, men hvis det blir lyn og torden, bør du holde deg hjemme. 

C) Sjekk strømmen. Det er fantastisk å svømme med strømmen, men svømming mot strømmen er veldig tungt, så husk at du også må ha krefter til å komme deg tilbake.

5. Bli vant til det

Forbered deg på at det er noe helt annet å svømme i havet enn i basseng. Bunnen er myk, føttene kan komme borti planter og sjøgress, og så er det både fisk og maneter der. Du kan også få et sug i magen når det plutselig er 10 meter ned til bunn, eller du kanskje ikke kan se den i det hele tatt. Det er helt normalt hvis du synes det er litt spesielt, men ikke gi opp! Du venner deg til det, og plutselig er det bare en del av den fantastiske opplevelsen vi kaller havsvømming.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: